OffNews.bg

Защо не е добра идея да започваме диета веднага след празниците

За последствията от преяждането по празниците се сещаме обикновено когато погледнем кантара и видим съществена разлика в цифрите „преди и след“. Според гастроентеролога к.м.н. Кристина Квит, цитирана от MedikInfo, започването на диета веднага след не е добра идея.

„Ако заради преяждане по празниците сте увеличили теглото си, не започвайте веднага диета. Теглото може да се повиши и заради други фактори – задържане на вода, подуване на стомаха, задържане на храната в чревния тракт“, казва д-р Квит.

Тя съветва да се проследи теглото в продължение на седмица след дните на обилно хранене – ако се задържи над обичайната норма, едва тогава си струва да се ограничи калоричността на порциите. 

Д-р Квит отбелязва, че няма специални препоръки за подобряване на общото състояние след преяждане. Здравият стомашно-чревен тракт бързо възстановява функциите си – моторни, храносмилателни и ферментни.

Ако искате да ускорите този процес, препоръката на лекаря е да увеличите приема на вода – 30 мл на кг тегло или 4% от общата телесна маса.

В случай че не страдате от хиперкиселинност, можете да добавите във водата сок от лимон. За да ускорите обмяната на веществата, специалистът съветва да пиете чай от мента, каркаде или джинджифилов.