Полезно ли е кокосовото масло за сърцето?
Кокосовото масло е вид растителна мазнина, която се извлича от ядката на кокосовия орех. Получава се или чрез горещо пресоване (от изсушената бяла вътрешност на кокосовия орех) или чрез студено пресоване. Смята се, че така се запазват повече от полезните свойства на маслото, но добивът му намалява драстично и по тази причина е значително по-скъпо.
Стотици сайтове преписват един от друг за различни ползи от употребата на кокосово масло като: https://draxe.com/coconut-oil-benefits/
-доказано естествено лечение на болестта на Алцхаймер
-предотвратява сърдечни заболявания и високо кръвно налягане
- лекува инфекция на бъбреците и предпазва черния дроб
- намалява възпалението и артрита
- превенция и лечение на онкологични заболявания
- подобрява функцията за паметта на мозъка
- увеличава притока на енергия и издръжливостта
- улеснява храносмилането, намалява образуването на язви на стомаха и язвен колит
- намалява симптомите на заболявания на жлъчния мехур и панкреатит
- бори се успешно с кожни проблеми (изгаряния, екзема, пърхот, дерматит и псориазис)
- грижа за венците, предотвратява образуването на кариес
- препоръчва се против остеопороза
- подобрява цялостното състояние при диабет тип II
- използва се за отслабване
- подпомага изграждането на мускули и загубата на телесни мазнини
- грижа за косата (пърхот, уплътняване на косъма, заздравяване и блясък)
- бори се с стареенето (anti – aging)
- балансира хормоните
Наскоро American Heart Association – АHA (Американската асоциация за сърдечни заболявания) публикува данни от изследване, при което в 7 от 7 контролирани проучвания наситените мазнини в кокосовото масло повишават нивата на „лошия“ LDL холестерол, който е причина за развитие на сърдечно-съдови заболявания. Изследователите не отчитат разлика между растителното кокосово масло и други масла с високо съдържание на наситени мазнини като краве масло или палмова мазнина. Повече от 82% от мазнините в смятаното за полезно, екологично и био кокосово масло са наситени, като за справка в кравето масло те са 63%, а в свинската мас едва 39%. По тази причина наскоро горепосочената вече Американската асоциация за сърдечни заболявания излезе с официално изявление (което може да прочетете тук), че кокосовото масло доказано повишава нивата на LDL холестерол и води до сърдечно-съдови заболявания, като няма компенсаторни благоприятни ефекти.
Франк Сакс (Frank Sacks) e Професор по профилактика на сърдечно-съдовите заболявания в Университета в Харвард. Ученият не може да си обясни защо хората мислят, че кокосовото масло е здравословно. То е съставено от почти 100% мазнини. Според него, това се дължи на проведени преди време изследвания, които са базирани върху триглицеридите. Те са молекули, които се намират в кръвта и са една от основните форми на мазнини в тялото. За норма се приемат стойности под 150 мг на децилитър (mg/dL), за високи стойности от 200 до 499 mg/dL, а за свръх високи над 500 mg/dL.
Мари – Пиер – Ст- Онге (Marie-Pierre St-Onge) доцент от Медицинския център към Колумбийския Университет счита, че кокосовото масло съдържа триглицериди със средна верига и това може да увеличи скоростта на метаболизма и да доведе до загуба на тегло, в сравнение с хранене с триглицериди с дълга верига. Цялата статия може да прочетете тук http://time.com/4755761/coconut-oil-healthy/
Проблемът при това изследване е, че се използва специално „дизайнерско“ масло, при което 100% от триглицеридите са със средна верига, а традиционното кокосово масло съдържа само 13-15% от тях. Според други проучвания, направени над юноши с наднормено тегло, малките дози от този вид триглицериди не помагат за загубата на излишни килограми. Американската асоциация за сърдечни заболявания препоръчва консумирането на не повече от 6% наситени мазнини като част от приетите общи калории дневно, за тези, които имат нужда да понижат холестерола си.
И все пак – преди да изхвърлите напълно кокосовото масло, което вече сте купили, е добре да знаете, че това няма да намали риска от сърдечно-съдови заболявания напълно. Бялата кристална захар, както и съвременните бели рафинирани брашна и преработени продукти с празни калории са също рисков фактор. Освен това, някои мазнини са важни, тъй като подпомагат разграждането на хранителни вещества от други храни. И до ден днешен се води битка кое е по-полезно – кравето масло или маргарина, синтетично произведен и „обогатен“ с много синтетични подобрители.
И все пак – професор Франк Сакс съветва да избираме растителни масла, като фаворит за него е добре познатия ни зехтин.
„Използвайте кокосовото масло за тялото си, но не го вкарвайте вътре в него. Може да го използвате за овлажняване на кожата или за грижа за косата“, призовава Сакс.