От сладки и мазни храни косата побелява по-бързо, твърдят диетолози
Консумацията на определени храни ускорява появата на сива коса, съобщи БГНЕС. Изследване посочва какво трябва да бъдат избягваме.
Храните, които стимулират оксидативния стрес и повишават нивата на свободните радикали са сладкишите, мазните и пържените храни - допринасят за посивяването.
"Такива храни влияят отрицателно на космените ни фоликули и нарушават преминаването на меланина в тях. В резултат на това той не може да оцвети косата и тя остава сребриста", обясняват диетолозите.
Тя добави, че подобна храна влияе на общото стареене на организма, затова включвайте такива продукти в диетата възможно най-рядко.
Популярната причина за побеляване на косата е стресът, Фактор е и генетичната обусловеност.