OffNews.bg

Четенето на книги лекува депресии

Изследвания, проведени от група шотландски учени тази година, показва, че четенето на книги е един от най-ефективните немедикаментозни способи за лечение дори на тежки форми на депресия, съобщава сайтът lira.bg. В експеримента участвали две групи хора, страдащи от депресия. Общото количество участници било 2500 души.

Доброволци от първата група получавали антидепресанти, а на другите била предписана библиотерапия – да четат книги. Изследването, продължило 4 месеца, показало, че от пациентите от първата група да се излекуват от депресията успели 40%, а от втората – 25%. Повторното изследване, проведено година по-късно, дало превес на втората група: по-ефективно се борели със заболяването си тези пациенти, които четели книги. При това четенето се отразявало положително на пациенти с различна степен на депресивност.

Днес мнозина лекари са уверени, че четенето на книги е отлично лекарство не само срещу депресията, но и срещу безсънието и тревожните състояния, и позволява на човека да контролира емоциите си. Лекарят Пиер-Андре Бонне, автор на дисертация на тема библиотерапия, споделя:

„Върху рецептата аз отпечатвам обложката на книгата, която препоръчвам, като по този начин комбинирам медикаментозното лечение и лечебното четене. При следващото посещение на пациента ние обсъждаме прочетеното. В повечето случаи болните откриват сами в книгите ключа към своето оздравяване.”

Ето още няколко факта за това защо четенето на книги е полезно за нашето здраве: