3 продукта, които възстановяват черния дроб след празниците
Зимните празници са сериозно изпитание за организма. За кратък период от време неколкократно превишаваме допустимите дози алкохол, ядем тежки храни и не пестим от десерти. Основен потърпевш от този режим е черният дроб. Специалистите по хранене и диететика препоръчват няколко продукта, които подпомагат възстановяването му, пише Medik Forum.
Тиква
Черният дроб „обича“ тиквата (както и други плодове и зеленчуци с оранжева сърцевина). Тиквата минимализира последствията от окислителния стрес, възстановява активността на детоксикиращите ферменти. Тиквените семки са богати на цинк и имат холеретично действие (стимулиращо отделянето на жлъчка).
Сушени кайсии
Консумацията на сушени кайсии е добра профилактика срещу рак на черния дроб, казват медиците, благодарение на уникалното съчетание от витамини и микроелементи. Те са богати на калий, магнезий, целулоза. С антиоксидантното си действие защитават организма от свободните радикали и от последствията на окислителния стрес. А магнезия и калия в тези сушени плодове профилактират заболявания на сърдечносъдовата система.
Все пак диетолозите предупреждават да не се прекалява с консумацията им, защото съдържат много фруктоза и глюкоза, които могат осезателно да повишат нивото на кръвната захар.
Маслиново масло
Маслиновото масло съдържа витамин Е, който е основен антиоксидант. Той защитава организма от въздействието на свободните радикали, вещества, които се образуват под въздействието на слънчевата светлина, цигарения дим, замърсения въздух и радиацията. С тези вредни вещества е принуден да се бори черният ни дроб.