OffNews.bg

Жена осъди общината за 20 000 лв., след като счупи ръката си, препъната от стърчащ на улицата корен

Жена, която се спъна в стърчащи от тротоара корени на дърво и счупи ръката си, осъди Столичната община за обезщетение от 20 000 лв. Инцидентът е опреди 3 г. и се е случил в района на улиците "Будапеща" и "Родопи". 56-годишната дама се спънала при вечерната разходка с приятелката си, на която гостувала. Отказала да се прегледа в София и настояла това да стане в Тетевен, където живеела, съобщи "Лекс".

Счупената й китка трябвало да бъде оперирана на три пъти в Плевен, но подвижността й така и не се върнала. Тя твърди, че причина за увреждането е неподдържаният от общината тротоар и поискала обезщетение от 50 000 лв.

Софийският градски съд прецени, че общината е бездействала като е допуснала корените на крайпътното дърво да избият над плочките и да доведат до тяхното разместване. В решението се казва, че отговорността на общината е по чл. 49 от Закона за задълженията и договорите, като тя е отговорна за своите служители, които не са обезопасили тротоара и не са го направили годен за движение.

Съдът е приел и заключение на съдебно-медицинска експертиза, според която пострадалата още изпитва болки и не може да се обслужва с лявата ръка. Според вещото лице ръката на пострадалата е видимо деформирана, с груб и болезнен оперативен белег, костта ѝ е зараснала неправилно и не може да извършва пълен захват. Лекарят е заключил, че лечението на подобна травма е три месеца, но в случая е продължило година и седем месеца.

Решението на СГС е от 2 май и не е окончателно, то може се обжалва пред Софийския апелативен съд.

Същия ден друг състав на СГС е постановил общината да плати други 20 000 лв. на пешеходка, която през юни 2018 г. е счупила ръката си, докато пресичала в столичния кв. "Надежда".