OffNews.bg

ВСС прекрати проверката "ЦУМ гейт", нямало нищо нередно

Инспекторатът на Висшия съдебен съвет (ИВСС) е прекратил проверката по аферата "ЦУМ гейт". Това става ясно от писмо на ВСС до правния сайт defakto.bg.

Мотив за прекратяването е, че няма нищо нередно и смущаващо в срещата на главния прокурор Сотир Цацаров, бизнесмена Сашо Дончев и тогавашният член на ръководството на БСП Георги Гергов в кабинета на Гергов в ЦУМ.

Целта на проверката беше дали Цацаров е уронил престижа на магистратите като е нарушил нормите от Кодекса за етичното поведение на магистратите.

Според Инспектората срещата се е състояла, но не е ясно какво са си говорили тримата, тъй като нямало страничен свидетел, който да удостовери това. Сам по себе си пък фактът на срещата не нарушава никакви норми и правила.

Веднъж мнозинството около главния прокурор във ВСС отказа да се занимава със случая. Искането, внесено от Калин Калпакчиев, стана повод за изнервена реакция от страна на представляващия ВСС Димитър Узунов, който дори си позволи обидни квалификации и заяви, че искането на подобна проверка е "забиване на нож в гърба" на главния прокурор.

Самият Цацаров отказа да дава обяснения по случая и се самооправда, като обясни, че не е нарушил закона и служебните си задължения. Той отказа да уточни какво са си говорили на срещата с Гергов и Дончев и нападна Лозан Панов, като заяви, че не му дължи обяснения с кого се среща. "Не сте човекът, който може да ме съди", заяви тогава Цацаров.

В началото на май т.г. Инспекторатът публично обяви, че извършва проверка на случая по постъпил сигнал. Впоследствие се изясни, че подателят е Гражданското сдружение „Боец“, регистрирано във Видин, активен участник в шествията за европейско правосъдие и съдебна реформа у нас.