OffNews.bg

ВАС спря изграждането на 'полегнали полицаи' по улиците

Върховният административен съд отмени окончателно текстове от наредбата от 2012 г. за условията за изграждане или монтиране на "полегнали полицаи" по пътищата, чиято цел е да се ограничи скоростта на преминаващите автомобили. Тя е издадена от тогавашния регионален министър и колегата му от МВР. Административното дело е по жалба на физическо лице.

Въпросните текстове засягат "отклонения и препятствия, разположени напречно на платното за движение; напречни пътни маркировки; ситуационни изменения и препятствия; стеснения на платното за движение; други средства за намаляване на скоростта; комбинации от средствата".  

Процедурата изисква въпросната наредба да бъде приета отново, а дотогава изграждането на "полегнали полицаи" спира.

Петчленка на ВАС приема, че според Закона за нормативните актове изработването на нормативен акт се извършва при зачитане на принципите на обоснованост, стабилност, откритост и съгласуваност. За да бъде спазено това условие, е необходимо преди внасянето на проект на нормативен акт, съставителят му да го публикува на интернет страницата на съответната институция заедно с мотивите, а на заинтересованите лица се дават две седмици за предложения и становища.

Върховните магистрати смятат, че не е достатъчно доказателството, с което зам.-министърът на регионалното развитите тогава Добромир Симидчиев е уведомил транспортния министър, изпълнителния директор на НСОРБ и областните управители в страната, че на електронната страница на МРРБ е публикуван проектът на наредбата.

Според ВАС от това изявление не може да се установи от коя до коя дата е бил публикуван проектът и дали действително с този проект са публикувани докладът и мотивите, каквото е изискването по закон. Никъде в писмото не е посочено, че е публикуван и докладът.

Съдът не приема и обясненията, че поради техническа невъзможност, свързана с архивирането на данните от сървърите, поддържали сайтовете на министерствата през 2012 г., не могат да бъдат предоставени доказателства за публикуване на проекта на интернет страницата на министерствата. Магистратите се мотивират с факта, че според Закона за националния архивен фонд срокът за запазване на документите е 20 г. Извадката от интернет страницата на МРРБ е следвало да е част от административната преписка по приемане на наредбата, още повече заради безсрочността на оспорването на подзаконовите нормативни актове.

Последиците от това е, че наредбата е издадена от компетентния орган без обсъждане на проекта заедно с представените становища, предложения и възражения от заинтересовани лица, на които не е дадена възможност да се запознаят с него, мотивите и доклада към него, и да упражнят правото си на предложения и становища.

Нарушените от административния орган принципи са основания за отмяна на оспорените текстове от наредбата.