OffNews.bg

ВАС остави в сила заповедта на главния архитект на София за ремонт на ски център Конярника

Административният съд София – град (АССГ) неправилно е отменил заповедта на главния архитект на Столичната община за ремонт на ски център "Конярника" на Витоша, постанови окончателно Върховният административен съд.

Върховните магистрати приемат, че заповедта на главния архитект е издадена в съответствие с разпоредбите, а изводите на АССГ са направени в противоречие със закона и доказателствата по делото. Затова съдебното решение се явява неправилно и следва да бъде отменено, съобщиха от ВАС.

Във въпросната заповед от март 2021 г. е одобрен констативен протокол на комисия, назначена от главния архитект на СО, за обследване на състоянието на строеж "Стационарен ски влек "Конярника" в Природен парк "Витоша", м. Конярника". На собственика на обекта е наредено до 3 месеца да ремонтира и поправи лифтова станция и въжена линия с фундаменти, носещи стълбове, конструкция седалки, носещо стоманено въже, ролкови и закрепващи механизми". Той трябва да обезопаси лифтовата станция, да изготви конструктивно обследване на строежа и да направи и съгласува инвестиционен проект.

Заповедта на главния архитект е издадена въз основа на констативни протоколи, съгласно които въжената линия и чайната не отговарят на изискванията на ЗУТ и не са в състояние да изпълняват функцията си. 

Според изводите на приетите от АССГ съдебно-технически експертизи ски влекът и чайната не работят, като сградата е в недобро състояние и се нуждае от рехабилитация, но не е застрашена от срутване. Ски влекът не е в изискуемото по закон техническо състояния и е необходим основен ремонт или нов строеж в случай, че липсват части. Според вещите лица влекът е техническо съоръжение, което не може да съществува без чайната.

Първоинстанционният съд неправилно е приел, че в конкретния случай не са били налице материално-правните предпоставки за издаване на оспорената заповед. Констатираното по делото и от съдебно-технически експертизи лошо техническо състояние на ски влека и компрометираният покрив на сградата, както и нейната необезопасеност и занемареност, безспорно установяват наличието на обекти, за които са налице предпоставките за издаване на заповед по чл. 195, ал. 4 от ЗУТ, и които мотивират административният орган да нареди ремонтни и възстановителни дейности за обезопасяване на сградата, възлагане на конструктивно обследване на съоръжението, изготвяне и одобряване на инвестиционен проект и изпълнение на този проект, изтъкват от ВАС.