OffNews.bg

Убиецът на Виктория няма да получи доживотна присъда: 30 години максимум

Убиецът на Виктория Маринова няма да получи доживотна присъда. Максимално може да получи 30 години лишаване от свобода, прогнозира адвокат Марин Марковски пред БНТ тази сутрин и обясни защо.

"Ние, като членка на Европейския съюз, имаме принципни законови положения, които налагат да се съобразим с европейските указания, директивите във връзка с доживотните присъди.

ЕС е сбор от хуманни държави, с култура, с традиция, с любов към хората, с демократични ценности, но на Балканите е по-различно, така че това, което е прието там - че не трябва да има 100% доживотни присъди без замяна, тук не може да намери разумното основание.

В България има такава санкция - доживотна присъда без замяна. Но ако неговият адвокат го посъветва да се признае за виновен и той го направи, отпада възможността за доживотна присъда, така че той максимално може да получи 30 години лишаване от свобода - 16, 17, 18 години. Обикновено не ги пускат бързо - поне 2/3 от наказанието трябва да изтърпи, за да отиде на по-ранно пускане".

"Аз съм убеден, че този човек е непоправим - продължи адв. Марковски. - Който прави престъпление, към момента на престъплението никога не смята, че ще бъде арестуван и заловен. Престъпникът се смята за неуловим.

Той е убеден, че това не е първото престъпление на задържания в Германия 21-годишен Северин Красимиров от ромската махала на Русе.

"В кариерата на този - не мога да го нарека по друг начин, освен че прилича на човек, но не е - има престъпления, които не са разкрити. И когато не се разкрие едно престъпление, в примитива се създава едно чувство, че той е неуловим и прави тези неща, които нямат нищо общо с човешката природа", каза адв. Марковски.

За него няма никакво съмнение, че заловеният в Германия е убиецът на 30-годишната тв водеща Виктория Маринова.

"Хванат е наистина, защото ДНК профилът, който е изведен от жертвата е категоричен.

Съдебният медик намира при обследването на трупа толкова много обективни находки, които позволяват безпрекословно да се установи механизмът на убийството, тоест знае се по какъв начин е изнасилена, знае се точно по какъв начин е убита и се знае кой е убиецът. Оттук нататък хората трябва да очакват присъдата."