OffNews.bg

Съветът на Европа критикува реформата на Данаил Кирилов за разследване на главния прокурор

Съветът на Европа отправи критики към предложения от правосъдния министър Данаил Кирилов механизъм за разследване на "тримата големи" в съдебната система - председателите на двете върховни съдилища и главния прокурор. 

В съобщение на институцията се казва дори, че ако реформата се случи, тя само ще влоши ситуацията у нас. 

Представители Съвета на Европа участваха в кръгла маса за ефективността на разследванията на убийства и нечовешко отношение, на която бяха обсъдени и идеите за промени в закона за въвеждане на механизъм за независимо разследване на главния прокурор.

Според предложените законови промени главният прокурор трябва да се разследва от подчинените му обвинители от софийската градска прокуратура и специализираната прокуратура. Освен това към него бяха прикачени и председателите на върховните съдилища с оправданието, че европейските институции го препоръчват.

Миналата седмица Съветът на Европа излезе със специално съобщение, в което отрече това твърдение.

Експертите са категорични, че няма адекватна процедура за разследване на главния прокурор. Според тях обаче предложените промени не осигуряват необходимата независимост при разследване на главния прокурор и ако такава не може да се осигури без промени в конституцията, то трябва да се направят стъпки в тази посока. 

От Съвета посочват, че се "приветства готовността на българските власти" за разрешаване на проблема, но в същото време се подчертава, че представеният проект няма да премахне "рисковете за независимостта и ефективността на разследване срещу главния прокурор", а дори напротив - промените биха могли да направят евентуалното разследване по-трудно.

Срещу законодателните инициативи на Кирилов се изказаха и неправителствени организации у нас, които обявиха, че промените ще дадат възможност за натиск срещу съдии. 

Главният прокурор Сотир Цацаров отхвърли твърденията и заяви, че промените ще дадат защита например на председателя на Върховния касационен съд Лозан Панов, защото сега всеки прокурор може да образува дело срещу него, без да иска разрешение.