OffNews.bg

Съдът върна на прокуратурата обвинителния акт срещу Ченалова

Софийски градски съд върна на прокуратурата обвинителния акт срещу уволнената съдия Румяна Ченалова, съобщиха от СГС. 

Според съда по време на досъдебното производство е допуснато съществено отстранимо процесуално нарушение, засягащо правото на защита на обвиняемото лице. 

Ченалова е привлечена под отговорност, че като съдия по висящо търговско дело, е извършила 14 деяния, с които е нарушила и не е изпълнила служебните си задължения. Тя отговаря като докладчик по спор между „Обединени енергийни търговци” и НЕК, като прокуратурата твърди, че магистратът е ощетила интересите на държавното предприятие.

От днешното определение на съда обаче става ясно, че държавното обвинение не е в състояние да обясни какво нередно е направила Ченалова, която е основен участник в записите от „Яневагейт”. 

„Обстоятелството, че обвиняемото лице е с юридическо образование и дългогодишен опит като съдия, не освобождава прокуратурата от задължението да внесе в съда обвинителен акт, съдържащ ясно и разбираемо обвинение, което да бъде разбрано както от лицето, привлечено към наказателна отговорност, така и от неговия защитник”, пише съдия Даниела Талева.

Прокуратурата може да протестира разпореждането й пред апелативния съд в София в 7-дневен срок.