OffNews.bg

Съдът върна Лили Маринкова като директор на 'Хоризонт'

Върховният касационен съд (ВКС) възстанови журналистката Лили Маринкова като директор на програма "Хоризонт" на БНР.

Решението на съда по делото, което Маринкова заведе срещу уволнението си, е окончателно и с него националното радио е осъдено да плати на журналистката и обезщетение от 15 505 лв.

Освен директор на програма „Хоризонт“, Маринкова беше и дългогодишен водещ на "Неделя 150". Тя бе уволнена на 6 юни 2016 г., седмица, след като Александър Велев стана генерален директор на БНР.

"Маринкова е в пенсионна възраст" - пишеше в прессъобщението, изпратено от отдел "Връзки с обществеността" на БНР тогава.

Естествено г-н Александър Велев е в правото си да си състави нов екип. Но той ме уволнява от Радиото - по чл. 328 ал. 2 от Кодекса на труда - без предизвестие, от утре нямам право да бъда в Радиото, коментира пред OFFNews.bg на 6 юни 2016 г. Лили Маринкова.

БНР не е стопански субект, който има своя пряка цел постигане на печалба

В окончателното решение на Върховния касационен съд се посочва, че основният стремеж на БНР като обществена медия е изпълнение на възложените му публични (обществени) задачи, което значи, че предоставяният спектър от съдържание и услуги се определя не основно с оглед пазара и с преимуществена цел печалба. 

БНР не може да се определи като предприятие, за което е приложима хипотезата на чл. 328, ал. 2 КТ. (Прекратяване на трудовия договор от работодателя с предизвестие -  при закриване на част от предприятието или съкращаване на щата). Нормата не може да се тълкува разширително, като нито нормативният акт, нито практиката признават „предприятие в широк смисъл", даващо право на работодателя за уволнение на разглежданото основание, пише в решението на съда.

"В представения по делото договор е записано, че СЕМ възлага, а Александър Велев „приема да управлява и представлява БНР в съответствие с разпоредбите на ЗБР и действащото българско законодателство и концепцията, която представлява бизнес задача за управление, одобрена от Съвета за електронни медии с изрично решение". Текстът е абсолютно декларативен, а квалификацията на концепцията в договора като „бизнес задача" не я определя като такава. Концепцията за развитието на БНР, изготвена от Александър Велев и обсъдена от СЕМ, е представена по делото - изложена е на 10 страници, като само анализът на актуалната ситуация в БНР съдържа намерение за кадрова реформа, чиято цел е „намаляване на числеността на персонала, оптимизиране на труда и съществено увеличаване на доходите на работещите", което би могло да има някакво отношение към управлението на стопанската дейност на радиото. Този текст е също декларативен по съдържание, без конкретни икономически показатели и анализ, така че няма никакво основание да се приеме за „бизнес задача" - пише още в окончателното решение на Върховния касационен съд.

Връща ли се Лили Маринкова в БНР?

След уволнението на Лили Маринкова през 2016 г. журналисти и университетски преподаватели изпратиха до Велев протестна декларация за незабавното й възстановяване като водещ на „Неделя 150“.

На въпрос на OFFNews.bg дали ще се върне в програма "Хоризонт" днес известната журналистка отговори:

"Вероятно да, но нали пак си в ръцете на същия човек, който те е уволнил - това е парадоксалното, това е парадоксът на решението. Но аз дълбоко вярвам в съда."