OffNews.bg

Съдът пусна Миню Стайков за консултация в Швейцария заради висока температура

Подсъдимият за злоупотреби с европейски средства и за участие в организирана престъпна група за производство на цигари без бандерол Миню Стайков е пуснат от Апелативния специализиран наказателен съд за преглед в Швейцария, тъй като поддържал висока температура от дълго време.

Това се разбира от определение на АСНС, с което е потвърдил разрешението на спецсъда, протестирано от прокуратурата, съобщи "Лекс".

Стайков престоя в ареста две години и половина и наскоро осъди България в Европейския съд по правата на човека (ЕСПЧ) заради задържането си. Едва през февруари съдът замени най-тежката мярка с домашен арест, а в края на юли Стайков е вече на свобода срещу гаранция от 200 000 лв. 

Миню Стайков бе арестуван на 5 септември 2018 г. след акция в предприятията "Винпром Карнобат", "СИС Индустрис", "Топаз мел" и др. На следващия ден спецпрокуратурата обвини Стайков и още 7 души в участие в група за продажба на акцизни стоки без бандерол, данъчни престъпления и пране на пари. Един от тях бе синът му Стайко Стайков, който бе обявен за издирване, а впоследствие - арестуван.

Името на алкохолния бос нашумя и след показанията на бизнесмена Светослав Илчовски, който разказа пред парламентарната комисия в 45-ото Народно събрание, че гледал запис за сексуални издевателства на известен затворник. Илчовски спомена имената на Миню Стайков и Николай Банев. Стайков отрече.

От определението на АСНС става ясно, че алкохолният бос вече е напускал страната заради заболяване и е бил в болница в Турция, но не се посочва кога. Прокуратурата изтъква в протеста срещу разрешението за пътуване до Швейцария, че Стайков не е представил документи за причините за излизането от България, а само, че сега има покана от болница в Женева. Според държавното обвинение той може да се укрие.

Адвокатът на Стайков пък е обяснил, че той има право на второ лекарско мнение, защото не е установено по какви причини поддържа висока температура и е представила на съда покана за консултации в Женева.

Според съдебния състав здравословните проблеми са основателна причина да бъде уважено искането за напускане на страната, а Стайков има сериозен бизнес, който трайно го свързва с България.