OffNews.bg

Разпределят делото за фалита на КТБ в публична процедура

Делота за фалита на КТБ, който трябва да тръгне на последна инстанция във Върховния касационен съд (ВКС), ще бъде разпределено публично, съобщиха от съда. Това ще стане в 13.00 часа в деловодството на Търговската колегия на съда. 

Неплатежоспособността на банката с начална дата 6 ноември 2014 г. беше обявена от Софийския градски съд (СГС) с решение от 22 април т.г. На втора инстанция решението е атакувано с шест жалби. БНБ не са съгласни с началната дата на фалита. От Централната банка настояват неплатежоспособността да бъде изместена с месец по-рано - 30 септември 2014 г. Акционерът „Бромак” ЕООД обжалва решението на съда изцяло. Срещу цялото решение е и общата въззивна жалба от името на длъжника КТБ АД, представлявано от изпълнителните директори и от „Бромак” ЕООД. Изцяло обжалва акта на СГС и „Бългериан Акуизшън Къмпани ІІ С.а.р.Л” – Люксембург. Въззивна жалба срещу решението на СГС в частта за началната дата е депозирана и от синдиците на КТБ, според които датата трябва да е 30.09.2014 г. Решението за началната дата е протестирано и от прокуратурата. 

С атакуваното пред ВКС решение Апелативният съд е оставил без разглеждане жалбите на изпълнителните директори и от „Бромак” ЕООД и „Бългериан Акуизшън Къмпани ІІ С.а.р.Л” – Люксембург. С акта си съдът се произнася и по същество по жалбите на БНБ, КТБ АД (представлявано от синдиците) и по протеста на СГП относно началната дата, като приема, че тя трябва да бъде не един, а няколко месеца по-рано 20 юни 2014 г.

В частните жалби се съдържат и искания за отправяне на преюдициални запитвания, като смисълът на въпросите в тях е: дали е легитимиран длъжникът, чрез органите му и акционерите, да обжалва първоинстанционния акт; възможно ли е съдът по банковата несъстоятелност да извърши косвен инцидентен съдебен контрол по реда на чл. 17, ал. 2 от ГПК на валидността и законосъобразността на административния акт на БНБ за отнемането на лиценза за извършване на банкова дейност, ако липсва административен ред за обжалването му; разполагат ли органите на длъжника (изпълнителните директори) и акционерът – процесуален субституент „с право на ефективна съдебна защита”.