OffNews.bg

Прокурорите във ВСС се оплакаха на адвокатския съвет от коментарите на защитника на братя Бобокови

Прокурорската колегия на Висшия съдебен съвет сезира Висшия адвокатски съвет заради коментари на защитника на бизнесмените Пламен и Атанас Бобокови - Илиан Василев.

Според съдебните кадровици Василев е нападнал грубо магистрати и така е уронил авторитета на съдебната власт и на адвокатурата.

Илиан Василев излезе с остро писмо, в което критикува специализирания съд и прокуратурата заради обвинението и задържането под стража на Атанас Бобоков. Тезите си той повтори и в интервю пред бТВ, заради което кадровиците възнамеряват да сезират Съвета за електронни медии.

В декларацията си, която членовете на колегията ще изпратят и до водещи европейски институции, остро възразяват срещу коментарите на Василев по отношение говорителя на главния прокурор Сийка Милева, определяйки ги като „унизителни, обидни и сексистки“.

Главният прокурор Иван Гешев подкрепи декларацията и обяви, че „мястото за решаване на правните спорове е съдебната зала - с юридически аргументи, а не с лични нападки". Според него коментарите на адвокат Илиан Василев "сериозно разклащат не само устоите на съдебната власт, но и общественото доверие в юридическата професия, независимо дали става въпрос за магистрати и адвокати".