OffNews.bg

Прокуратурата настоява за 15 г. затвор за Кристиан Николов, причинил смъртта на Милен Цветков

Прокуратурата отново поиска 15 г. затвор за Кристиан Николов, който причини смъртта на журналиста Милен Цветков преди две години.

Делото приключи на втора инстанция в Софийския апелативен съд. Дотам стигна след протест на държавното обвинение и частните обвинители, които настояват Николов да бъде признат за виновен по обвинението, че e причинил смъртта на Цветков при евентуален умисъл, а не по непредпазливост. По това обвинение Наказателният кодекс предвижда минимум 15 г. затвор, а най-тежкото наказание е доживотен затвор.

На първа инстанция градският съд на столицата осъди Николов на 9 г. зад решетките, след като не прие за доказано обвинението за умисъл. Кристиан получи и забрана да шофира за 10 г., като той трябва да плати и 40 000 лв. разноски по делото.

Николов причини смъртта на Милен Цветков на Великден през 2020 г., след като се заби с автомобила си в колата на журналиста на червен светофар в София с близо 100 км/ч. и след употреба на три вида наркотични вещества. За това той обяснява, че пиел успокоителен чай и ползвал специална паста.

В пледоариите си днес прокуратурата и адвокатите на близките на Милен Цветков подчертаха, че Николов е бил под влияние на наркотици и в последните 300 метра преди удара е ускорявал движението на колата, вместо да намали скоростта и да направи всичко възможно да избегне удара.

Кристиан пък настоя наказанието му да се намали, винаги щял да носи своя кръст, независимо от наказанието, но престоят му в ареста му помогнал да види света различно.