OffNews.bg

Прокуратурата намери част от златото на Златанов в дома му

При обиск в дома на Илия Златанов късно снощи, прокуратурата намери златото или поне част от него, за което собственикът на "Изамет" говори в разследването на Антикорупционния фонд.

След получено разрешение от съдия от Специализиран наказателен съд, на 07.07.2020 г. се проведе претърсване и изземване в имот, собственост на И.З., находящ се в гр. София. В хода на претърсването са намерени и иззети голям брой монети от жълт метал, документи и фактури, се казва в съобщение на прокуратурата, разпратено до медиите тази вечер.

Към настоящия момент от извършения оглед на част от иззетите веществени доказателства – монети от жълт метал, се установява, че същите съвпадат с върнатите с постановления на прокурори при Специализирана прокуратура от 18.02.2020 г. и 26.03.2020 г. във връзка с подадена молба от лицето И.З., в качеството му на управител на „ИЗАМЕТ 1991“ ООД. Монетите са върнати с приемно-предавателни протоколи. В постановленията се посочва, че монетите не са предмет или средство на престъпление и не подлежат на отнемане в полза на държавата по реда на чл. 53 от НК и по реда на ЗАНН и че връщането не би затруднило разследването.

Монетите са били иззети с протоколи за претърсване и изземване на 17 и 18 юли 2019 г. във връзка с разследване срещу организирана престъпна група, създадена с цел получаване на доходи чрез изнудване, длъжностни присвоявания, неизгодни сделки и за пране на пари в големи размери.

По-рано днес пред "Дневник" дъщерята на Златанов Пролетина разказа своята версия как е протекъл обискът. "Те искаха да направят нещо, за да покажат, че баща ми лъже и че е човек, на чиито твърдения не може да се вярва", казва тя.

Главният прокурор Иван Гешев написа в туитъра си: Истината няма нюанси и бързо се установява. Очаквам т.нар. „Антикорупционен фонд“ да се извини на институцията Прокуратура на Република България, но това изисква достойнство. Знаем откъде идват хибридните атаки, те няма да спрат нашата работа в името на българските граждани!

Истината няма нюанси и бързо се установява. Очаквам т.нар. „Антикорупционен фонд“ да се извини на институцията Прокуратура на Република България, но това изисква достойнство. Знаем откъде идват хибридните атаки, те няма да спрат нашата работа в името на българските граждани! pic.twitter.com/edrk95l58j

— Ivan Geshev (@IvanGeshevPG) July 8, 2020