OffNews.bg

Прокопиев, Дянков и Трайков са невинни по делото за ЕVN

Бизнесменът Иво Прокопиев и бившите министри Симеон Дянков и Трайчо Трайков са невинни по делото за приватизацията на държавния дял на EVN през 2011 г., реши днес Специализираният наказателен съд.

Експертите от "Булброкърс" Радослав Рачев, Любомир Евстатиев и Петър Василев също бяха оправдани.

Симеон Дянков чу решението на съда по видеовръзка, защото се намира в САЩ.

Прокуратурата искаше затвор и за шестимата. Днешното решение на Специализирания наказателен съд не е окончателно.

Прокуратурата цитира Библията

Прокуратурата ще се възползва от правомощията си по конституция и по закон, и ще изготви протест, каза наблюдаващият прокурор Емил Петров.

В момента не мога да коментирам съдебното решение, тъй като няма подробни изготвени мотиви. Всеки един коментар на това, което чухме в залата, към настоящия момент е неуместно, заяви той пред БТА.

Петров цитира фразата от Еклисиаст "Има време за говорене, има време и за мълчание", като обясни, че сега е време за мълчание.

"То се изразява в това, че не може да коментираме нещо, с което не сме се запознали. Нищо не е свършило, докато не е свършило", обобщи наблюдаващият прокурор.

Трайков пред съда: Няма как да направите днешния ден най-хубавия в живота ми

Надявам се, че отдавна се убедихте в пълната несъстоятелност на повдигнатото към мен обвинение - както това е ясно за всеки обективен наблюдател. Обвинение за добросъвестно и законосъобразно изпълнение на правителствено решение, продиктувано от необходимостта от спешни мерки в подкрепа на фиска по време, когато фалираха банки и цели държави, кредитите бяха трудно достъпни, лихвите - рекордно високи, а цените на активите - на дъното (и понеже има спекулации и по този въпрос - доклади с решения за подкрепа на бюджета не се внасят в МС от министъра на икономиката). Същото решение по абсолютно идентичен начин на два пъти е изпълнил в рамките на следващата календарна година моят наследник на министерския пост при приватизацията на миноритарните пакети на ЧЕЗ и Енергопро през Българската фондова борса. Както разбрахме от прокурора, претенции по тези две сделки няма и няма да има - и с основание, заяви пред съда Трайчо Трайков.

Уважаеми членове на съдебния състав, в дейността си като министър и политик винаги съм се водел от това, което съм смятал за най-добро за България. Съзнавал съм възможните последици и съм ги понасял без да се оплаквам. Не мога обаче да приема отмъщението да се изразява в държавна съдебна разправа. Няма как да направите днешния ден най-хубавия в живота ми, но можете да не го направите най-лошия. Не само в личен план, а и като покажете на цялата страна и Европа, че в България все още има справедливост и законност, които позволяват на почтените съдии и заседатели да не осъждат невинни хора по причини извън кориците на делото. Иначе утре това може да се случи на всеки, каза още Трайков.

Прокопиев припомни за Ленин и комунизма

Многократно от прокуратурата беше подчертавано, тя не харесва, не одобрява приватизацията в енергетиката, защото се накърняват стратегическите интереси на държавата и се застрашава националната сигурност. Това изказване би било валидно, но в едни отминали времена, когато бащата на световния комунизъм казваше, че "комунизмът е съветска власт плюс електрификация на цялата страна". Ленин безспорно е бил прав тогава, централизираната електрификация е власт и контрол. Преди 30 години обаче българското общество избра друг път. Съвременната енергетика е децентрализирана, близо до потребителите и се управлява от изкуствен интелект, заяви пред съда Иво Прокопиев.

Той е категоричен, че "т.нар. Дело EVN е част от продължаващ с години систематичен натиск върху редакционна позиция на "Капитал" и "Дневник", и върху мен като издател, за да бъдат подчинени едни от малкото останали независими медии в България."

Прокуратурата не е политическа партия и трябва да познава и следи за спазването на европейските и българските директиви и закони, а не да ги оспорва или пренебрегва. Давам си сметка, че последните ми думи нямат много общо с темата за приватизацията на акциите на EVN на борсата, както впрочем повдигнатото ми обвинение няма нищо общо със сделката. То е за това, че съм изразил мнение на Националния съвет за тристранно сътрудничество, каза още Иво Прокопиев.

Гешев: Загубихме малка битка

След като решението на съда стана ясно, главният прокурор Иван Гешев публикува следния коментар в официалния си профил в Туитър:

"Уважение към решението на съда. Респект към колегите прокурори. Загубихме малка битка, но сме твърдо решени да спечелим войната срещу корумпираните политици и престъпно забогателите олигарси. В името на справедливостта за ограбените българи, които заслужават по-добър живот."