OffNews.bg

Подалият оставка шеф на СГС: Никой не ми е оказвал натиск

Подалият оставка шеф на Софийския градски съд Калоян Топалов обяви, че не му е оказван натиск, но е решил да напусне поста си, за да не се превърне в "съдебна номенклатура".

Калоян Топалов подаде изненадващо оставка преди седмица, като не обяви мотиви за решението си. 

"Няма нищо мистериозно в моята оставка, може би аргументите ще прозвучат нелогично, но аз и моят екип свършихме това, за което бяхме избрани, и повече от заложеното в концепцията ми", каза той пред bTV.

"Свикнали сме по нашите ширини когато успееш да се докопаш до някакъв пост, да останеш възможно най-дълго", подчерта той и допълни, че пред него сега има други предизвикателства, на които е готов да откликне, без да посочи какви са те.

Топалов допълни, че напуска цялата съдебна система и възнамерява на първо време да си почине. 

Той отрече да се оттегля под натиск или заради разследване срещу него. 

"Показах в тежките моменти, които имаше СГС, че няма никакво въздействие върху нас и върху мен лично, че не се поддаваме на никакъв натиск. Никой не си е позволил да ми се обажда, защото стана ясно, че това ще доведе до обратния ефект, подчерта Топалов.

По думите му тезата за налаган натиск се използва, за да бъдат демотивирани конкретни кандидати за поста. 

Той подчерта, че никога никой не си е позволил да му оказва въздействие, защото от самото начало е показал, че не се поддава на натиск.

"Спекулативна теза е, че има връзка с конфликта с Цацаров, няма нищо общо. Смятам че нашите отношения са били принципни и винаги се е касаело за прилагането на позитивното обективно право", каза бившият шеф на СГС по повод отношенията си с главния прокурор. 

Той съобщи, че планира да представи отчет за работата си и очаква така да постъпят и неговите наследници на поста.