OffNews.bg

Отстраняването на бившия главен архитект на Варна Виктор Бузев се оказа незаконосъобразно

Отстраняването от длъжност на бившия главен архитект на Варна Виктор Бузев от екскмета Иван Портних се оказа незаконосъобразно. Това реши окончателно Върховният административен съд и така потвърди решението на първоинстанционният Варненски административен съд.

Виктор Бузев беше уволнен със заповед на бившия варненски кмет на 20 април, след като повече от девет години или два мандата и половина беше част от екипа на Портних.

Бузев беше временно (а по-късно и окончателно – бел.а.), отстранен от работа заради образувано срещу него дисциплинарно дело, според думите на Портних. Като аргументи той посочи и неспазване на служебни правомощия и извършени неправомерни действия.

До отсраняването на Бузев като главен архитект се стигна изненадващо и само дни след голяма ВиК авария във Варна в презастроения кв. „Бриз“, където пропадна улица.

Виктор Бузев оспори отстраняването си няколко дни по-късно. През август административният съд във Варна реши, че отстраняването му е незаконно, тъй като няма представени доказателства, че срещу него е било образувано дисциплинарно дело, преди да бъде отстранен от длъжност. Последва оспорване от страна на администрацията на Портних, а сега ВАС потвърждава незаконосъобразното отстраняване от длъжност на Виктор Бузев. Община Варна ще трябва да заплати и разноските по делото в размер на 1200 лв.

Решението на ВАС е с дата 14 декември.

Веднага след излизането на първоинстанционното решение за Виктор Бузев, Портних все още в качеството си на варненски кмет коментира, че „това решение не означава, че Виктор Бузев ще бъде възстановен на поста, защото „той е дисциплинарно уволнен от 3 август“. Още преди това – в средата на юни, Портних назначи за временен главен архитект - до провеждането на конкурс, бившия главен архитект на съседната община Аксаково.

Междувременно начело на община Варна застана новият кмет Благомир Коцев, който в деня на първата си приемна за граждани – 14 декември, освободи от длъжност един от досегашните заместник-кметове Христо Иванов, който до момента отговаряше за строителството и инфраструктурата във Варна, все теми, за които повечето варненци имат забележки.