OffNews.bg

Отново ще броят бюлетините за кмет на Поморие

10 218 бюлетини от общо 49 секции за избор на кмет на Община Поморие ще бъдат преброени отново, реши днес Бургаският административен съд, предаде БНР. 

Делото е образувано по жалба на един от кандидатите за кмет на морската община Веселин Анестиев. Съдът прие частично исканията му като назначи извършването на съдебно-техническа и графологична експертизи, но отхвърли това за преглеждането на три видеозаписа и разпит на един човек.

Кандидатурата на Веселин Анестиев за кмет на Поморие бе подкрепена от "Земеделски народен съюз", "Продължаваме промяната - Демократична България" и "Има такъв народ". Изборите в бургаския град обаче бяха спечелени от Иван Алексиев, издигнат от ГЕРБ, с 50,77% от гласове. Анестиев получи 37,70%.

Веселин Анестиев е оспорил проведения вот за кмет на Поморие, тъй като е на мнение, че има нарушения на процесуалния и материалния закон, касаещи неподписването на единия от протоколите – изписването само на имената на председател, зам.-председател, секретар и членове на СИК. Той също така има съмнения, че по отношение на част от бюлетините за единия от кандидатите са се считали за валидни, а за останалите за невалидни.

Адвокатът на Анестиев е посочил по време на заседанието, че има конкретни данни за извършени нарушения в три секционни избирателни комисии (СИК) в селата Габерово и Горица.

"За съжаление, съдът не ни допусна преглед на видеоматериалите, от които щеше да се установи по безспорен начин, че са налице множество нарушения. В тях видях действия, които не са съвместими със закона – обръщаха се изцяло кутиите върху разни платнища, маси, разсипваха се бюлетини по пода. Бяха събирани дори от нечленове на Секционните избирателни комисии. Брояха се от всеки един от членовете, което е абсолютно недопустимо. Не се представяха пред камера, имаше изключване на камери", каза Анестиев.

Той посочи, че ако недействителните бюлетини в страната са около 15%, то в община Поморие са 22%.

Председателят на Общинската избирателна комисия в Поморие Кольо Николов на свой ред твърди, че не са извършени нарушения и всички протоколи са приети без корекции в изчислителния център на ЦИК. По думите му секционните избирателни комисии са си свършили работата.

Според него с това решение на съда днес само се харчат време и средства и се изземва функцията на Секционните комисии и на Общинската избирателна комисия. "Излиза така, че ние трябва да произвеждаме избори с помощта на експерти, а не с помощта на Секционни комисии“, каза той.

Следващото заседание е насрочено за 17 ноември.