OffNews.bg

Не ви ли е срам? Йоло Денев и прокурори излязоха да бранят Гешев

Прокурори с червени тоги, униформени военни прокурори, прокурорки с голямо количество ботокс в устните и войнът на Тангра Йоло Денев с байрак "Свобода или смърт" се строиха в защита на главния прокурор Иван Гешев на стълбите пред Съдебната палата в София.

Преди ден от държавното обвинение обявиха, че срещу него е имало опит за атентат с взривно вещество, което било с мощта на адска бомба - три килограма тротилов еквивалент. На медиите бе показана и малка разкопана ямка край пътя, където според версията на прокуратурата бил сложен взривът.

Зрелището в центъра на столицата привлече вниманието на огромно количество фотографи, журналисти, оператори и случайни минувачи. Преминаващи чужденци също бяха заинтригувани.

- Какво се случва тук? - попита млада дама на английски език репортера на OFFNews.

- Прокурори протестират срещу беззаконието.

- Прокурори протестират срещу беззаконието!?! Колко интересно!

Безспорно някои български реалности са невнятни за родените дори и на няколкостотин километра на запад от Калотина, но дори и докато говорителят на главния прокурор Сийка Милева с много строга и загрижена физиономия говореше пред рояк микрофони, съвсем нашенски нашенец се провикна към хората в тоги:

"Наистина, не ви ли е срам?"

Отговор, естествено, не получи.

Недопустимо е да се мисли, че терористичният акт срещу Гешев е инсцениран, заяви Милева пред журналистите.

“Този терористичен акт е срещу цялата държава и национална сигурност на България. Ние ще направим всичко възможно не само заради него, а заради цялата Прокуратура. Недопустимо е някой да мисли, че това е инсцениран акт, това е несериозно”, каза тя.

Според нея магистратите не се страхуват.

"Събрали сме се съдебни служители, които дават живота и здравето си за обществото. Жертви сме на война срещу прокуратурата - с компромати, медийни атаки, публикации, лобистко законодателство и улични протести. Не успяха, но се опитаха да убият главния прокурор. Опитът му за убийство е породен не само от желание за физическото му унищожение на лица от криминалния контингент, олигарси и политици, подсъдими и обвиняеми. С този гнусен и демонстративен акт искат да покажат на всички нас, че с натискането на един бутон могат да убият един човек. Благодарение на Бог нямаше пострадали, но утре този взрив може да се намира в дома на всеки един от нас", заяви тя.

Милева поиска защита на "нас и нашите семейства" от отговорните институции.

"Подкрепяме главния прокурор. Този терористичен акт е не само срещу него и прокуратурата, но и срещу цялата държава и националната сигурност. Ние ще направим всичко възможно да установим извършителите на този гнусен терористичен акт срещу главния прокурор. Тук сме не само заради него, но и заради цялата прокуратура. Това, което видяхме вчера, е недопустимо в една правова държава", патетично добави Гешевият глас.