OffNews.bg

На полигон от времето на Сталин ВМЗ изпитва натовски оръжия

Прокуратурата е образувала досъдебно производство за пожара край Сопот, който в края на август опустоши лозови насаждения. Според обясненията на местни жители, собственици на земеделската земя и без да е отречено до момента от МВР и прокуратурата, причинителят на пожара е полигонът в Анево, където по това време са се провеждали изпитания на боеприпаси.

От самия полигон не отричат, че същия ден след изпитанията на територията му е възникнал пожар. От там обаче отричат стихията да се е разпростряла от полигона към лозовите насаждения. Очевидци обаче разказват, че пожарни екипи са гасили огъня на територията на полигона.

Прокуратурата прави трети оглед, като се очаква да бъдат привлечени експерти и пожарникари, които не са от региона, за да бъде извършена безпристрастна експертиза. В същото време се очаква да бъдат предоставени кадри от делтапланеристи, които във фаталния ден са успели да заснемат пожара, в който бяха засегнати над 3000 дка лозови масиви, а над 1600 бяха напълно изгорели.

Стопаните в района споделиха, че са предвидили по близо между 1.5 - 2 тона добив от декар и за гроздобера от септември до началото на ноември близо 300 души ще останат без работа.

Собствениците на лозови масиви имат намерение да излязат на протест на 20 септември, като блокират Подбалканския път. В същото време се подготвя и колективен иск, както и няколко отделни иска срещу полигона на ВМЗ Сопот, откъдето се счита, че е тръгнал пожара. По информация на OFFNews се очаква да бъде стартирана и процедура по обезпечение на бъдещ иск, което пък може да доведе и до запор на активи на завода.

Според прогнозата за времето за 28 август е имало висока опасност от пожари. Вятърът е бил с посока север – северозапад, тоест от полигона към лозята. Именно такава е и посоката на пожара, изпепелил лозята - север-юг. За същия ден е бил обявен и червен код за високи температури, а силата на вятъра е била между 12 и 17 м/с. Според противопожарните норми при такава скорост на вятъра не трябва да се пали огън или да се правят изпитания на боеприпаси със запалително действие.

Очаква френската фирма Мерсие, която е световен лидер в засаждането и менажирането на лозя да изпрати собствен екип на място, който да извърши оглед и да излезе със собствена експертиза. За момента е ясно, че земята ще трябва да се рекултивира. Все още не е ясно какви боеприпаси са използвани и какви са химическите поражения за почвата след пожара.

Очевидно обаче щетите са сериозни – температурата, която се е развила при пожара, е била огромна, тъй като фургоните на пазачите са се стопили. В момента останалите метални части, по които има странен нагар, се пращат в изследване в лаборатория на БАН.

Неофициално пред хора от района пожарникари са споделили, че пламците са прехвърляли оградата и Подбалкански път и са обгаряли короните на дърветата. Те твърдят, че Анево и Сопот са се отървали на косъм от пожар, тъй като той е овладян едва на стотина метра от селата Московец и Анево.

Експерт от оръжейната промишленост коментира пред OFFNews, че най-важно е бързо да се изискат и да се видят всички документи, свързани с изпитанията на полигона, за да се види каква е противопожарната и технологичната дисциплина. Според изискванията преди всяко изпитание трябва да се направи предварителен проект задание за изпитанието. Следват поредица от документи, сред които е и заповед на директора на ВМЗ, а също и протокол за проведените изпитания. Към момента не е ясно дали всички тези документи са налични и дали с изискани от Министерството на икономиката, което е принципал на завода, прокуратурата и службата към МВР, която контролира използването на боеприпаси.

Само за последната година на полигона край с. Анево е имало 4 пожара.

Полигонът е построен през 1954 година като балистично-изпитателна лаборатория. Това вероятно е единственият в Европа открит полигон за изпитание на боеприпаси, който е строен по остарели стандарти и в близост до населени места.

На него през юни 2015 година при изпитание на оръжие загина американски военнослужещ.