OffNews.bg

КС ще разгледа искането на Гешев за имуществото на бюрото за защита

Конституционният съд с пълно единодушие допусна за разглеждане искането на главния прокурор Иван Гешев за установяване на противоречие с основния закон на разпоредбата в Закона за защита на лица, застрашени във връзка с наказателно производство, с която бюрото за защита мина на подчинение към правосъдното министерство.

Гешев атакува текста, с който автомобили и друга техника, ползвани от бюрото, се предоставят на МП.

КС кани за становища до 15 преподаватели, които в 30-дневен срок да представят мнение по темата. Покана е изпратена и до Съюза на юристите.

В мотивите ръководителят на държавното обвинение изтъква, че Министерският съвет, като най-висш орган на изпълнителната власт, единствен има управленски функции по отношение на реда, по който се осъществява разпореждането с държавно имущество.

Според Гешев парламентът е задължил правителството да отнеме имоти в полза на министерството и така е нарушил принципа на разделение на властите. Нарушава се и балансът във взаимоотношенията между висшите държавни органи.

Бюрото за защита на застрашени стана второстепенен разпределител на средства след постановление на правителството от 23 септември. С приемането на акта се осигурява изпълнението на предвиденото в ЗЗЛЗВНП и организационното преминаване на звеното към министъра на правосъдието.

Няколко месеца по-рано - на 11 март, президентът Румен Радев внесе в КС искане по отделни разпоредби от Закона за съдебната власт и Закона за защита на лица, застрашени във връзка с наказателно производство, с които бюрото се определя като самостоятелна организационна структура при главния прокурор. В началото на октомври обаче то бе прекратено, защото с промените, направени от депутатите в последния работен ден на 46-ото НС за преминаване на звеното към МП, се обезсмисля решение на Конституционния съд.