OffNews.bg

КС ще гледа въпроса дали депутатите могат да работят онлайн

Конституционният съд единодушно допусна до разглеждане искането на народни представители от БСП да отмени възможността болни или поставени под карантина заради COVID-19 депутати да участват виртуално в парламентарните заседания.

Според социалистите онлайн гласуването противоречи на конституцията, защото в нея е записано, че "Народното събрание открива заседанията си и приема своите актове, когато присъстват повече от половината народни представители", т.е. изисква се реално присъствие в залата.

В началото на ноември ГЕРБ изненадващо предложи депутати под карантина да могат да работят от вкъщи и парламентът гласува промени в собствения си правилник. Така управляващите си решиха проблема с кворума.

Това се случи, след като от БСП обявиха, че са видели как се е регистрирал депутат от управляващото мнозинство, поставен под карантина.

Според промяната в правилника карантинираните депутати ще използват видеоконферентна връзка, за да се регистрират, да участват в гласувания и дори да се изказват по време на дебатите. Единственото условие е предишния ден да са предупредили ръководството на парламента, че искат да участват в заседанието, за да получат линк за достъп.

При извънредно положение или извънредна епидемична обстановка други институции и държавни органи могат да работят онлайн, но за Народното събрание това би било в нарушение на конституцията. Такова беше мнението на юристи, до които се бяха допитали от ГЕРБ при пролетната карантина.

Според левицата, дистанционното участие на депутатите не е равностойно на личното им физическо присъствие, тъй като те няма как да участват онлайн в закрити заседания и в тайни гласувания.

Конституционният съд е поискал писмени правни мнения от професорите Даниел Вълчев, Емилия Друмева, Екатерина Михайлова, Пенчо Пенев, Пламен Киров, Снежана Начева и Янаки Стоилов и доцентите Атанас Славов, Зорница Йорданова, Мартин Белов, Наталия Киселова и Христо Паунов.

Съдия докладчик по делото е бившият върховен съдия Гроздан Илиев.