OffNews.bg

КПКОНПИ проверява министъра на образованието за конфликт на интереси по публикации

Антикорупционната комисия (КПКОНПИ) образува производство за конфликт на интереси по публикации на агенция ПИК, касаещи министъра на образованието Красимир Вълчев и председателя на Комисията за защита на потребителите (КЗП) Димитър Маргаритов.

Решението за образуване на производството е взето днес, 17 юни, на заседание на Комисията за противодействие на корупцията и за отнемане на незаконно придобитото имущество, откъдето бе изпратено и съобщение за него до медиите. Председател на КПКОНПИ е Сотир Цацаров, главен прокурор в периода 2012-2019 г.

В съобщението се казва:

"Според публикациите (бел. ред. на ПИК от 12-и и 14 юни) изпълнителният директор на фондация „Просвета“ Мария Карабельова–Маргаритова е кума на Красимир Вълчев и същевременно е съдружничка с неговата съпруга в консултантско дружество „Бонафиде Адвайзърс“ ООД. Твърди се, че основната дейност на фондацията се субсидира и е зависима от МОН, а всички нови учебници на издателска група „Просвета“ за 11. клас за учебната 2020/21 г. са одобрени от министъра на образованието и науката. Изнесена е и информация, че съпругата на министъра на образованието е собственик на „ПР енд ивент консултинг“ АД, и откакто Димитър Маргаритов /с когото са свързани лица по смисъла на закона/ е председател на КЗП, от бюджета на тази комисия са разходвани около 100 000 лв. за организиране на събития, медийно обслужване и изработка на сувенири за КЗП и Европейския потребителски център – България. Публикувани са и факсимилета на договор на стойност приблизително 35 000 лв., както и справка, съдържаща данни за лицата, посочени в сигнала и дружеството „Бонафиде Адвайзърс“ ООД".

КПКОНПИ напомня, че съгласно закона конфликт на интереси възниква, когато човек, заемащ публична длъжност има частен интерес, който може да повлияе върху безпристрастното и обективно изпълнение на правомощията или задълженията му по служба.

Тепърва комисията ще изиска и получи необходимата информация и документи. Ще се произнесе с решение до два месеца. Срокът може да бъде удължен веднъж с 30 дни.

Решенията на КПКОНПИ не са окончателни. Те подлежат на обжалване или протест по реда на Административно-процесуалния кодекс.

Влизане в сила на решението е основание за освобождаване от длъжност, освен когато в Конституцията е предвидено друго.

"За лицата, посочени по-горе, конфликт на интереси не е установен с факта на образуване на производството – той се твърди в медийни публикации и наличието или липсата му подлежи на установяване по предвидения в закона ред", подчертават от антикорупционната комисия.

Реакции

Министърът на образованието Красимир Вълчев ще съдейства на проверката за изясняване на всички факти, съобщиха от пресцентъра на Министерството на образованието и науката по повод образуваното производство. Същата позиция изразиха и от Комисията за защита на потребителите. Председателят ѝ Димитър Маргаритов е удовлетворен от започването на проверка и че КЗП ще окаже пълно съдействие на КПКОНПИ в хода ѝ, съобщават от КЗП и допълват: "Убедени сме, че след извършената проверка ще бъде установено спазването на българското и европейско законодателството".

Второ производство

Днес КПКОНПИ е взела решение за образуването на още едно производство. То пак е по медийна публикация. Става въпрос за репортаж на Нова тв. В предаването ѝ „Разследване“, излъчено на 14 юни 2020 г., са изнесени данни за извършени нарушения на закона от кмета на Община Ракитово – Костадин Холянов. Твърденията са за това, че през 2016 г. кметът сключва договор за доставка на горива и смазочни материали чрез „пряко договаряне без обявление“ с „Петро 2016“ ЕООД, като фирмата е създадена дни преди решението за възлагане на поръчката. Посочва се, че управителят на „Петро 2016“ ЕООД - Пламен Михайлов, е подписал пълномощно на син на кмета за разпореждане с парите в сметката на фирмата. Според репортажа, синът на Холянов е и работодател на Михайлов, а горивото, което „Петро 2016“ ЕООД ще доставя на Община Ракитово, се съхранява в резервоар на бензиностанция, собственост на този кметски син. Отделно от това се твърди, че кметът Холянов сключва договори за дърводобив и дървопреработване с фирми на своите синове.