OffNews.bg

Иван Гешев за разговорите на Горанов и Божков: Не си причиних това да чета тези есемеси

Лекарите са големите герои днес. Само в България видях държавата да се моли сутрин, обед и вечер на нарушителите да спазват правилата.

Това заяви в интервю за предаването "Денят започва в Георги Любенов" главният прокурор Иван Гешев.

Споделям становището на европейския главен прокурор Лаура Кьовеши, че има корупционен риск при харченето на финансовите средства от ЕС за справяне с пандемията. Доста преди Кьовеши Върховната административната прокуратура у нас започна проверка по темата, заяви Гешев.

Той коментира и разследването срещу Васил Божков:

"Впечатлението ми е, че това е поредната серия от един несвършващ сериал, който почна с активните действия на прокуратурата по отношение на лица, примерно ще започна с Цветан Василев, които по време на българския криминален преход се чувстваха недосегаеми. Нямаше проблем през този криминален преход да източват стотици милиони и милиарди и благодарение на това българските граждани да живеят бедно, пенсионираните да имат ниски пенсии. И докато те го правеха, никой не ги закачаше. Тогава те живееха в една правова държава. Когато прокуратурата активно работи, се оказа, че Европейският съюз се състои от неправови държави, а правовите държави станаха Сърбия и някои страни от Близкия Изток. Матрицата е една и съща - почва се с епистоларни писма, фейсбук..."

По думите му "поредният случай се използва в зависимост от интересите на определени политически сили, аз ги наричам - част от тях - анархолиберални кръгове. Не че са приятели, просто те се сдружават по интереси. Наричам това клуб по интереси. Общият враг е прокуратурата и в най-общ план - държавата."

На въпрос дали ще търси отговорност на финансовия министър Владислав Горанов, след като бяха оповестени публично негови разговори с Васил Божков, Гешев отговори:

"Честно да ви кажа, не си причиних това да чета тези есемеси. Разбрах, че има публикувани някакви есемеси. Колегите, които ги четоха, казаха, че в тях не виждат нищо, което да налага наказателно-правна реакция. Ние не се притесняваме да проверяваме всеки."