OffNews.bg

Инспекторатът на ВСС иска да вземе сградата на Административния съд в София

Инспекторатът на ВСС (ИВСС) има намерение да заеме цялата сграда на Административния съд София - град и да раздуе щата си с нови 63 бройки. Това стана ясно по време на дебат на заседанието на съвета в четвъртък, на което беше обсъдено писмо на главния инспектор Теодора Точкова до ВСС. В него се обяснява, че ИВСС е изправен пред кадрови и материален недостиг, което може да попречи на работата му. 

Както OFFNews вече писа, идеята беше категорично отхвърлена от съдиите в административния съд преди няколко месеца. Още през април миналата година по искане на ВСС е проведено заседание на междуведомствена комисия с експерти от Министерството на правосъдието и ВСС, на която е поставен въпросът за ревизия на стопанисваните от министерството сгради и възможността за преместването на част от администрацията на Съвета. Още тогава единият от обсъжданите варианти беше ИВСС да заеме изцяло сградата на Административния съд в София град на ул. "Георг Вашингтон", която понастоящем си поделя със съда, а той от своя страна да заеме освободените помещения от Районния съд в София.

Идеята срещна съпротивата на съдиите, които са изключително натоварени и преместването им в сграда с по-малко работна площ само ще влоши работата ми. Според тях старата сграда на Районния съд в София, която се нуждае от основен ремонт, не отговаря на европейските норми. 

Според Точкова инспекторатът се нуждае от 63 нови щата, както и допълнителни близо 3 млн. лв. 

Предстои предложението на инспектората да бъде разгледано в комисиите на ВСС, които да излязат със становища по тях. Трябва да бъде разгледана и възможността за отпускане на допълнително пари от Финансовото министерство.