OffNews.bg

Главният архитект на Варна обжалва отстраняването си от поста

Четири дни след като варненският кмет Иван Портних издаде заповед за отстраняването на Виктор Бузев от поста му на главен архитект, заеман от него девет години – първо по заместване, а след това и като спечелил конкурс, отстраненият подаде жалба в съда.

Заповедта на Портних е с дата 20 април – под №1306. Тя е за временно отстраняване на Бузев от длъжност за период, в който срещу него тече образувано също на 20 април дисциплинарно дело с предишна кметска заповед - под №1305, и допуска предварително изпълнение.

В жалбата си до Административния съд във Варна Виктор Бузев посочва, че „счита кметската заповед за незаконосъобразна“, иска отмяната ѝ и спиране на предварителното ѝ изпълнение.

Като основания са посочени няколко аргумента – „че не е уведомен по надлежния ред за откриване на производство по отстраняването му от длъжност, не му е предоставена възможност за обяснения и възражения в разумен срок, както и не му е искана оставката, както е посочено в медиите“.

С жалбата си Бузев иска отмяна на заповед №1306/20.04.2023 г. на кмета на Община Варна и нейното предварително изпълнение.

Решението на магистратите се очаква до края на деня във вторник – 25 април.

Виктор Бузев беше остранен от длъжност миналия петък, след като два дни преди това – на 19 април, варненският кмет изненадващо поиска от него да се оттегли, слагайки край на тандемната им работа в рамките на два мандата и половина от 2014 г. досега.

Според съобщение на общинския пресцентър във Варна, като основания за исканата оставка бяха посочени „опитите на главния архитект в разрез с вътрешните правила, становищата на юристите и публично обявената в медиите позиция на кмета, да подпише разрешенията за поставяне на стотици незаконни бараки в курорта Златни пясъци“, „липсата на цялостна визия за развитието на града, пасивност по отношение на ключови теми като опазване на паметници на културата, презастрояване в отделни зони, двойни стандарти в рабоата на Експертния съвет по устройство на територията, пасивност по отношение на ключови проекти като Дупката и др. Без да има право, главният архитект е подписал разрешителното за поставяне на незаконните преместваеми обекти към ресторант Хоризонт в сърцето на Морската градина. Кметът е научил от медиите и за разрешителното за строеж на мястото на баня Гъбата“, обобщиха от пресцентъра.

Отстраняването на главния архитект от длъжност съвпадна и с голяма ВиК авария в презастроения кв. „Бриз“, където пропадна улица.

Последва и поредица от искания за оставката на кмета Иван Портних - от партиите в коалицията "Продължаваме промяната - Демократична България", БСП и „Възраждане“ - с мотиви, почти идентични на тези, които бяха визирани за освобождаването на Бузев: презастрояването, състоянието на градската инфраструктура, затлачени проекти и липсата на ежегоден кметски отчет за изпълнението на Общия устройствен план на Варна.