OffNews.bg

Гешев иска доживотен затвор за шофьори, причинили смърт след употреба на наркотици или алкохол над 2 промила

Главният прокурор Иван Гешев предлага наказание от 15 до 20 години лишаване от свобода или доживотен затвор за причиняване умишлено на смърт на едно или повече лица, когато престъплението е извършено при управление на моторно превозно средство (МПС) под влиянието на алкохол в кръвта над 2 промила, след употребата на наркотични вещества, при липсата на правоспособност или при превишаване на разрешената скорост с над 50 км в час. 

Това съобщи говорителят на обвинител №1 Сийка Милева. 

Гешев е сезирал представители на изпълнителната и законодателната власт, министър-председателя Бойко Борисов, председателя на народното събрание Цвета Караянчева и председателите на всички парламентарни групи с експертно предложение за изменение и допълнение на Наказателния кодекс.  

Той настоява в тези случай в полза на държавата да се отнемат управляваните превозни средства, независимо чия собственост са те.

Предложенията предвиждат и отнемане на МПС във всички случаи, когато е употребен алкохол над 1,2 промила или след употребата на наркотици. Според сега действащия Наказателен кодекс в ползва на държавата се отнемат средствата, които се използват за умишлени престъпления и които са собственост на извършителя. Главният прокурор иска незабавно да се предприемат действия по изземването на управляваните превозни средства и сезирането на съответния компетентен съд с оглед налагане на запор и бъдещото обезпечение.

"Всички сме свидетели на ръста и динамика на престъпленията в транспорта. Анализ сочи, че основните причини за ПТП са употребата на алкохол и наркотици от водачите, липсва на правоспособност, превишаване на скоростта. Тенденция е увеличаване на образуване на наказателни", посочи Сийка Милева и допълни, че според статистиката само за няколко години броят на производства, свързани с тези престъпление е нараснал многократно. През 2015 г. са били 90, а през 2019 - 3000. 

Резултатът от тези престъпления е отнемане на човешки живот и причиняване на трайни последния за здравето. Предвидените наказание в момента не винаги съответстват на високата обществена опасност и не гарантират справедливост. Редица престъпления в транспорта се квалифицират като непредпазливи, въпреки че са извършени след употребата на алкохол или в пъти над разрешената скорост, което води до умисъл на водача, смята Иван Гешев.  

Той е създал работна група, която ще анализира съдебната практика по транспортните престъпления с оглед сезиране на Върховния касационен съд за приемане на тълкувателно решение.

С този пакет от мерки прокуратурата цели да постигне по-високо и по-ефективно разследване, налагане на сурови наказания на всеки един, който се е осмелил да управлява превозно средство под въздействие на алкохол или наркотици. 

Предложенията на главния прокурор идват след бурната обществена реакция по повод трагедията с журналиста Милен Цветков. Той загина на Великден в тежка катастрофа в столицата, след като автомобилът му бе блъснат от дрогиран шофьор. Водачът получи обвинение в предумишлено убийство.