OffNews.bg

Хакери разглобиха машина за гласуване, за да видят възможна ли е манипулация

Топ експерти по IT и киберсигирност се събраха през уикенда на ежегодното събитие DEF CON в Лас Вегас и провериха възможно ли е да се манипулират изборните резултати чрез машините за гласуване.

В САЩ от две години шестват конспиративни теории за изборите през 2020 г., когато Джо Байдън победи Доналд Тръмп. Те твърдят, че машините за вота са били хакнати и откраднати гласовете и изборната победа на Тръмп.

DEF CON, наричана още хакерски летен лагер, е една от най-големите и забележителни хакерски конвенции в света, която се провежда ежегодно в Лас Вегас, Невада.

CNN интервюира участници в конвенцията с въпрос открили ли са доказателства, че машините за вота могат да бъдат манипулирани. "Нито едно" - е категоричният отговор на Хари Хърсти, експерт по системи за гласуване и организатор на симулационно "изборно селище" в рамките на конвенцията. По думите му до същото заключение са стигнали и останалите участвали в събитието експерти. "Винаги сме твърдели, че необичайните твърдения се нуждаят от изключителни доказателства", казва той.

Крис Кребс - експерт по киберсигурност и информационна инфраструктура, подчертава, че всеки софтуер има слаби места. Затова и се изграждат системи за сигурност, която да гарантират, че няма да има злонамерена намеса. Кребс е отговарял за сигурността на изборния софтуер по време на изборите през 2020 г. и по-късно е уволнен от Тръмп, след като говорил срещу конспиративните теории.

Крис Кребс

Най-уязвимото място на демокрацията са хората... човешкият мозък, хакването на възприятието, казва експертът.

Колегите му акцентират, че най-голямото предизвикателство пред следващите избори не са машините, а дезинформацията.

Тъжно е, че с всички ресурси и енергия, които могат да бъдат използвани за нещо ползотворно, сега се злоупотребява - обобщава Хари Хърсти относно борбата с дезинформацията и конспиративните теории.