OffNews.bg

Жени в Сирия принудени да плащат със секс, за да получат хуманитарна помощ

Жени в Сирия са били принудени да "плащат" със секс, за да получат хуманитарната помощ, изпратена от ООН и международни неправителствени организации. Жените са били насилвани от мъже - доставчици на помощите, пише Би Би Си. Мъжете търгували с храната срещу сексуални услуги.

Въпреки предупрежденията за подобно насилие преди три години, нов доклад показва, че тези практики продължават в южната част на страната. ООН и благотворителните организации коментираха, че ще проявяват нулева толерантност при подобна експлоатация и увериха, че не знаят за такива случаи в региона.

Информацията е била споделена с журналисти от британската медия от хуманитарни работници, според които сексуалната експлоатация е толкова широко разпространена, че някои  сирийски жени отказват да ходят до центровете, в които се доставя храната, за да не си помислят останалите, че предлагат телата си срещу помощи, които да отнесат вкъщи.

Една от работничките твърди, че някои хуманитарни агенции затварят очите си за експлоатацията, защото използването на трети лица и представители на местните власти са единственият начин да се откарат помощите до опасните места в Сирия.

Миналата година Фондът за населението на ООН направи оценка за упражняваното насилие на база пол и заключи, че хуманитарната помощ е била разменяна срещу секс на няколко различни места Сирия.

В озаглавения "Гласове от Сирия 2018" доклад се казва: "Бяха дадени примери за жени и момичета, омъжени за кратко време за представители на властта, за да им предоставят "сексуални услуги" в замяна на храна; дистрибуторите искат телефонните номера на жените и момичетата; откарват ги до домовете им, за да получат нещо в замяна", например да прекарат нощта с тях.

Жените и момичетата без мъже, които да ги пазят, като вдовици и разведени, са особено уязвими за сексуална експлоатация, добавя докладът.

За подобно насилие се заговори за първи път през март 2015 г., когато въпроса повдигна Даниеле Спенсър, която работи за хуманитарна организация. Тя чува твърденията на жени от бежански лагер, разговаря с тях и те разказват подробности - задържали изпратената помощ, докато не получат секс в замяна.

"Помня една жена, която плачеше в стаята. Беше много разстроена от това, което беше преживяла. Жените и момичетата имат нужда да бъдат защитени, когато се опитват да получат храна и сапун, и основни неща, за да живеят. Последното нещо, от което имат нужда, е мъж, на когото се предполага, че могат да се доверят и който задържа помощи, за да получи секс", коментира Спенсър.

Беше като епидемия, допълва тя. Всеки вече живеел с нагласата, че ако жена се е сдобила с някакъв вид храна, значи си е "платила" със секс.

Информацията се потвърдила при проучвания и на самите организации и контролът бил увеличен. Организацията Care разширила екипа си за мониторинг в Сирия и създала механизъм за подаване на оплаквания. Вече не се позволявало раздаването на помощи да се контролира от местните власти.

Според хуманитарни работници обаче насилието продължава, както и затварянето на очите пред реалността от страна на международните организации.