OffNews.bg

Зеленски за първи път съобщи колко са жертвите на руската инвазия в Украйна

31 000 украински войници са убити, откакто Русия нахлу в Украйна. Това съобщи украинският президент Володимир Зеленски на пресконференция днес.

Това е първият път, в който Украйна съобщава броя на убитите си войници.

Оценката на президента не отчита броя на жертвите сред цивилното население. Не е ясно дали става въпрос само за армията или за всички въоръжени сили, контролирани от командването на ВСУ, отбелязва Радио Свобода.

В тази война са убити 31 000 украински войници. Не 300 000, не 150 000. Путин лъже за тези неща. Въпреки това загубата за нас е голяма, изтъкна Володимир Зеленски.

Украинският президент каза още, че не може да разкрие броя на ранените украински войници, тъй като това ще помогне на Русия при военното планиране.

Същевременно украинският главен прокурор Андрий Костин съобщи днес, че украински прокурори са документирали над 120 000 военни престъпления на руските сили, откакто те нахлуха през 2022 г.

"Няма престъпление, което руснаците да не са извършили през тази война. Вече има 80 присъди, постановени от украински съдилища по време на войната", каза главният прокурор.