OffNews.bg

Зеленски за катастрофата с Пригожин: Ние не сме замесени. Всички знаят кой е замесен

"Ние не сме замесени. Всички разбират кой е замесен". Така на съвместна пресконференция с президента на Португалия Марсело Ребелу де Соуза украинският лидер Володимир Зеленски коментира катастрофата със самолета на Евгений Пригожин.

«Коли Україна зверталася до країн світу щодо літаків, ми не це мали на увазі».

Володимир Зеленський прокоментував падіння літака в рф, серед пасажирів якого імовірно був ватажок пвк «вагнер» пригожин.

Джерело: Суспільне pic.twitter.com/FrhxL2zFwz

— Накипіло. Харків (@nakipeloua) August 24, 2023

„Знаете, че когато Украйна се обърна към страните по света с искане за самолети, ние не сме имали предвид това (тук в залата за пресконференции се разнася смях). Открито ще ви кажа, имахме друго предвид, искахме подкрепа, въпреки че определено и това в известен смисъл ще помогне по някакъв начин. Ние нямаме нищо общо с тази ситуация, това е сигурно. Мисля, че всички осъзнават кой е замесен“, каза Зеленски.

Това е първи коментар на официален Киев за самолетната катастрофа в Тверска област. В нея загинаха 10 души - трима членове на екипажа и 7 висши командири на ЧВК "Вагнер", сред които и Пригожин.

Междувременно Португалия в лицето на нейния президент Марселу Ребелу де Соуза потвърди готовността си да се присъедини към подготовката на украински пилоти и наземен технически състав за работа с F-16. Зеленски обяви това след преговорите с де Соуза.

"Днес с президента на Португалия Марселу Ребелу де Соуза разговаряхме преди всичко за нашето взаимодействие в сферата на отбраната и сигурността. Информирах г-н президента за ситуацията на бойното поле, а също и за отбранителните нужди на Украйна. Португалия потвърди готовността си да участва в подготовката на украински пилоти и инженерния състав на самолети F-16. Благодаря за посещението и за подкрепата за Украйна", каза Зеленски.