OffNews.bg

Зеленски във влака за Киев: Ако загубим Бахмут, обществото ще ме натиска за компромис с Русия

Загубата на Бахмут може да има изключително негативни последици за украинското общество и за общото състояние на войната в Украйна, твърди президентът Володимир Зеленски в интервю за Асошейтед прес, дадено във влака на път от северните части на Украйна към Киев.

In our interview with Zelenskyy, he warned if Russia takes Bakhmut, it will “sell” it to the international community and seek concessions from Ukraine.

“If (Putin) will feel some blood — smell that we are weak — he will push, push, push,” Zelenskyy said https://t.co/9JmEkqk9u8

— Julie Pace (@JuliePace) March 29, 2023

Докато голяма част от анализаторите посочват, че Бахмут няма стратегическо значение, украинският президент Володимир Зеленски предупреждава, че загуба където и да е на този етап от войната може да застраши инерцията, която Украйна е спечелила.

„Не можем да губим ходове, защото войната е като торта – всяко парче е победа. Малки успехи, малки победи, обяснява Зеленски. Думите мупотвърждават, че поражението в битката за Бахмут би било по-скоро скъп политически, отколкото тактически провал, коментира АП.

„Ако Бахмут падне, президентът на Русия ще продаде тази победа на Запада, на своето общество, на Китай, на Иран“, разсъждава Зеленски в интервю. „Ако почувства кръв, ще почувства (Путин), че сме слаби, ще натиска, ще натиска, ще натиска“, добавя президентът.

В това интервю Володимир Зеленски казва нещо искрено и важно: неуспех в Бахмут бързо би оказал натиск върху международната общественост, а също така и вътре в страната.

„Нашето общество ще се почувства уморено. Нашето общество ще ме натиска да се съглася на компромис“, казва Зеленски и добавя, че засега не чувства подобен натиск.

През последната седмица руските сили за завзели поредните 5 процента от територията на Бахмут и в момента държат под контрол около 65% от града, казват в най-новия си анализ членовете на международния тинк-танк Институт за изследване на войната (ISW). Откъм юг частите на ЧВК „Вагнер“ се доближават до самия център, към централния площад и Двореца на културата, намиращ се точно до местната администрация.

Силите на „Вагнер“ вероятно са превзели индустриалния комплекс AZOM в северен Бахмут и продължават да напредват, сочи ISW. На 28 март руски военни блогъри обявиха шумно, че бойците на „Вагнер“ са превзели комплекса АЗОМ и работят по прочистването на района от останалите украински сили.

Тези твърдения са съотносими към наличните визуални доказателства за руско присъствие в комплекса Азом. Геолокирани кадри, публикувани на 26 март, показват военен кореспондент от руското издание РИА Новости, който се движи из територията на комплекса с видима лекота, което показва, че „Вагнер“ вероятно контролира достатъчно от завода, за да приеме репортери в относителна безопасност.

Кореспондентът на РИА Новости Сергей Шилов също посети АЗОМ на 28 март и посочи, че боевете вече са се преместили в индустриалната зона южно от завода.

Няколко руски военни блогъри също заявиха на 28 март, че бойците на Вагнер са се приближили до центъра на Бахмут, поели са контрол над градския пазар и са достигнали Двореца на културата. Тези твърдения са правдоподобни, като се имат предвид геолокираните визуални доказателства за напредъка на Вагнер към центъра на града, публикувани на 28 март, както и бойни кадри на украинска пехота, участваща в размяна на огън руските сили близо до Двореца на културата и централната пазарна зона в центъра на град Бахмут. „Вагнер“ вероятно работи за консолидиране на успехите в северен и централен Бахмут, за да се насочи към центъра на града и да разшири зоната си на контрол в западен Бахмут, смятат анализаторите от ISW.