OffNews.bg

Зеленски срещу Кисинджър: Геополитик от миналото, няма да дадем украинска земя срещу илюзия за мир

Украинският президент Володимир Зеленски отхвърли категорично възможността страната му да отстъпи свои територии, за да сключи мирно споразумение с Русия. Той разкритикува бившия държавен секретар на САЩ Хенри Кисинджър, който на форума в Давос каза, че Украйна трябва да приеме преговори с Русия, дори ако от нея бъдат поискани отстъпки.

Тези "велики геополитици", които предлагат подобни решения, пренебрегват "интересите на обикновените украинци, на милионите, които наистина живеят в териториите, които те им предлагат да разменят срещу илюзия за мир", каза Зеленски, цитиран от АП. Винаги трябва да мислим за интересите на хората и да помним, че ценностите не са просто думи, заяви украинският лидер.

Той изрази недоумение от това, че въпреки "руските ракети... въпреки десетките хиляди убити украинци... въпреки Буча и Мариупол, въпреки разрушените украински градове", в "Давос от дълбокото минало изскача например господин Кисинджър и казва, че трябвало било да се даде на Русия парче от Украйна". За да не се отчужди Русия от Европа. Имам чувството, че за господин Кисинджър годината не е 2022-та, а 1938-ма. И той си е мислел, че говори не с аудиторията в Давос, а в тогавашен Мюнхен", заяви Зеленски, цитиран от БТА. 

Интересите на украинците не бива да бъдат измествани от интересите на тези, които "бързат за поредна среща с диктатора", каза той, като визира руския президент Владимир Путин.

Тел Авив забрани доставката на ракети Spike, произведени в Германия по израелски технологии, за Украйна, съобщи УНИАН, като се позовава на Axios.

В доклада на израелски високопоставени служители се отбелязва, че Амир Ешел от министерството на отбраната се е срещнал преди две седмици във Вашингтон със заместник-министъра на отбраната на САЩ, за да обсъдят сътрудничеството в областта на сигурността. 

Амир Ешел подчертава, че страната няма да се съгласи на подобна стъпка, тъй като Израел прехвърля на Украйна само несмъртоносна военна техника.

Тел Авив е загрижен, че ако руски войници ще бъдат убити с оръжие, произведено по израелска технология, Русия може да навреди на интересите на сигурността на Израел в Сирия.