OffNews.bg

Зеленски: Русия вижда обединена Европа като цел

Русия използва газа и търговията като оръжие, за да изнудва Европа, заявява украинският президент Володимир Зеленски във видеообръщение снощи.

Решението на Русия да прекрати доставките на газ за Полша и България в сряда показва, че "никой в Европа не може да се надява да поддържа нормално икономическо сътрудничество с Русия", предупреди той.

Формалното обяснение на държавната енергийна компания "Газпром" беше, че двете страни отказват да плащат в рубли. Вчера Финландия също обяви, че няма да плаща за руски газ в рубли.

"Русия разглежда не само газа, но и всяка търговия като оръжие. Тя само чака момента, в който ще може да използва една или друга търговска зона", добави президентът и добави, че Русия "вижда обединена Европа като цел" и колкото по-скоро всички на континента се съгласят, че не могат да зависят от Русия в търговията, толкова по-скоро ще има стабилност. Така той приветства споразумението с ЕС за спиране на митата и квотите върху износа на Украйна, като заяви, че Русия иска да създаде хаос на световните пазари - особено за храни. "Украинският износ ще помогне за стабилизирането на пазарите и ще подкрепи икономиката на страната по време на кризата", добави той.

Зеленски обвини Русия, че се опитва да провокира световна ценова криза, "да започне хаос на всички основни пазари и особено на пазара на хранителни продукти".

За официалните представители на ЕС този ход също е "изнудване".

Президентът на Руската федерация Владимир Путин коментира, че всяка държава, която се намесва в Украйна, ще получи "светкавичен" отговор.

В обръщението си Зеленски заяви също, че руските специални служби стоят зад поредица от експлозии в Приднестровието - отцепилата се територия в Молдова, която граничи с Украйна и се контролира от Русия.

Днес в Украйна е българска делагация начело с премиера Кирил Петков. На Зеленски предстои и среща с генералния секретар на ООН Антониу Гутериш. Гутериш пътува до Москва по-рано тази седмица и даде да се разбере, че ООН счита действията на Русия за инвазия. След като кацна в Украйна вчера, Гутериш обеща "да продължим работата си за разширяване на хуманитарната помощ и осигуряване на евакуацията на цивилни граждани от зоните на конфликт". Той заяви пред португалските медии, че Путин е дал принципно съгласие да помогне за евакуацията на стотиците цивилни, блокирани в стоманодобивния завод в Мариупол. Той обаче заяви, че операцията е сложна и "особено деликатна".