OffNews.bg

Зеленски пристигна в освободения Херсон (галерия)

Украинският президент Володимир Зеленски пристигна в освободения Херсон. Кадри от пребиваването му в града, който беше под окупация от първите дни на войната, разпространи Nexta.

На 3тий день после освобождения президент Зеленский уже там, в Херсоне!)))
Хуйло,старое ты плешивое полудохлое отребье! Куда тебе тягаться с Зеленским!))) pic.twitter.com/HoT9nQYeAx

— Прибрежный(Rezerv) (@Rezerv8) November 14, 2022

"Ние напредваме", - заяви държавният глава пред строя на военнослужещи, пред сградата на областната администрация на централния площад в Херсон. "Готови сме за мир, мир за цялата ни страна", - каза Зеленски, цитиран от УНИАН.

От Херсон Зеленски благодари на НАТО и другите съюзници за подкрепата във войната срещу Русия и каза, че доставката от САЩ на реактивните артилерийски системи с висока мобилност (HIMARS) е имала огромно значение за Киев.

На главния херсонски площад се бяха събрали и родителите с деца, някоив детски колички. Според кадрите в интернет цивилните размахват украинския флаг, някои са загърнати с него.

„Действително съм щастлив, вижда се от реакцията на хората, че не е постановка“, - коментира президентът пред журналисти. На въпрос в кое направление може да контраатакува ВСУ по-нататък, Зеленски отговори: „Не към Москва. Нас не ни интересуват териториите на други страни“. Малко по-късно украинският лидер връчи военни и държавни награди на военнослужещи от ВСУ.

Буквално няколко минути преди пристигането на Володимир Зеленски хората в центъра на града са чули обстрел наблизо. След като президентът приключи изявлението си, над града се чуха гърмежи от артилерийски огън.



Пътуването до Херсон е реално опасно за Володимир Зеленски, тъй като градът е в обсега на действие на руската артилерия, коментират в ефир украинските водещи, които изпаднаха в еуфория след като изтекоха кадрите от Херсон. Местните медии съобщават, че президентът е разговарял с граждани и журналисти.

Как выглядит народный президент - @ZelenskyyUa в только что освобождённом Херсоне.
К примеру, Путин ни разу не побывал даже в Донецке. Да чё том Донецк, он ни разу не появлялся в Москве, просто на людях, все контакты с ним через металлоискатели и досмотры!pic.twitter.com/yDZ2AjCBiV

— Vlad Markov (@vmarkov) November 14, 2022

Официална Москва каза, че ще остави без коментар визитата на Володимир Зеленски в Херсон, който Русия обяви за част от територията на Руската Федерация. "Оставяме това без коментар. Знаете, че това е територията на Руската федерация“, каза прессекретарят на Владимир Путин Дмитрий Песков.

The Kremlin reacted to arrival of @ZelenskyyUa to liberated Kherson:

"We leave that without comments. You know it's the territory of the Russian Federation", says Putin's press secretary Dmitriy Peskov.

I was right! Russia protests against Zelenskyy's arrival to Kherson! pic.twitter.com/1il47egSQq

— Anton Gerashchenko (@Gerashchenko_en) November 14, 2022

Само час преди Ройтерс да съобщи, че украинският лидер е видян в Херсон, руските медии публикуваха възможни сценарии за визита на Зеленски в освободения град. Прокремълския портал „Свободная преса“ излезе със заглавие: „Зеленски е предупреден, че не трябва да пътува в Херсон и да се катери със знаме по телевизионната кула. Ако президентът-комик не послуша разузнаването, сам ще си е виновен“, допълва „Свободная преса“ Изданието „разработва“ и няколко варианта, като очаква президентът да напусне Киев през нощта, не с кортеж, а с обикновени автомобили, при това не задължително военни – вероятно „Нива“ или нещо подобно. Единствената отличителна черта на такава „Нива“ би била, че ще лети с максимална скорост. Предполага се, че при такива пътувания освен от СБУ Зеленски е охраняван и от британски командоси.