OffNews.bg

Зеленски пред ''Йомиури'': Не можем да започнем настъпление, нямаме достатъчно оръжия

Украинската армия не може да започне засега планираната за пролетта контранастъпателна операция, тъй като в момента не разполага с достатъчно оръжия. Това заяви в ексклузивно интервю за японския „Йомиури шимбун“ президентът на страната Володимир Зеленски. Украинският лидер разговаря 58 минути с журналист от във влака за Киев при завръщането си от фронтовата линия в Бахмут в четвъртък.

„Охраната на президента, който оцеля след две дузини опити за покушение беше изключително засилена. Когато слънцето започна да залязва, във влака, движещ се на север в едно от купетата на спалния вагон се появи г-н Зеленски. Седна на мястото си, взря се в репортера с остър поглед. Гласът му беше дрезгав, но той не показа умора от опасното посещение на фронтовата линия и продължи да говори 58 минути без да пие вода“, описва мизансцена на интервюто японският журналист.

Президентът пътувал с влак, който външно не се отличава от влаковете, които се движат по украинската железопътна мрежа, а по гарите дори към вагоните му се приближавали търговци.

Володимир Зеленски признава пред „Йомиури шимбун“, че ситуацията в Източна Украйна не е добра, повтаряйки, че причината за това е липсата на боеприпаси. „Очакваме да пристигнат боеприпаси от нашите партньори“, казва Зеленски и добавя, че руската армия изстрелва на ден три пъти по-голямо количество боеприпаси, отколкото ВСУ. Въпреки събирането на мобилизирани в Украйна и създаването на нови бойни подразделения, когато става въпрос за началото на контраофанзивата, президентът на Украйна казва: Все още не можем да започнем. Не можем да ги изпратим“. И допълва, че има сериозен недостиг на оръжия за една успешна кампания.

„Ако имате политическа воля, можете да намерите начин да ни помогнете. Ние сме във война и сме нетърпеливи", казва Зеленски, обръщайки се към японския политически елит и обществото.

В същото време британското разузнаване твърди, че Русия се връща към отбранителен план след неубедителни опити за настъпление на различни направления в Украйна и най-вече след като руската армия се задъха в Бахмут. Желанието на руските войски да стабилизират фронтовата линия показва връщането на Руската федерация към отбранителен оперативен план, след като опитите за настъпление не доведоха до убедителни резултати, смятат британците в най-новата оценка на военното министерство на Лондон от 25 март.

Отбелязва се, че щурмът на руските войски на град Бахмут в Донбас до голяма степен е спрян. Според британското разузнаване това вероятно е следствие преди всичко от значителното изтощение на руските сили. Британското министерство на отбраната обаче отбелязва, че Украйна също е претърпяла значителни загуби при защитата на града.

„Ситуацията в Русия също вероятно се е влошила поради напрежението между руското министерство на отбраната и групата Вагнер, които предоставят войски в този сектор“, се казва в прегледа. Британското разузнаване сочи, че Русия вероятно е преместила оперативния си фокус към Авдиевка, южно от Бахмут, и линията Кременная-Сватово на север, райони, където Русия най-вероятно се стреми само да стабилизира фронтовата линия. Това говори за общо връщане към по-дефанзивен оперативен план след неубедителните резултати от опитите на Русия да започне обща офанзива от януари 2023 г., коментират британците.