OffNews.bg

Зеленски обяви Залужни и Буданов за Герои на Украйна

Ден след като бе уволнен от длъжността главнокомандващ на ВСУ генерал Валери Залужни бе удостоен със званието "Герой на Украйна" и орден "Златна звезда".

Това се посочва в указ № 61/2024 на украинския президент Володимир Зеленски, публикуван на официалния уебсайт на държавния глава. Генералът е удостоен с това звание за изключителни лични заслуги в защита на държавния суверенитет и териториалната цялост на Украйна, самоотвержена служба на украинския народ.

С друг указ № 57/2024 званието "Герой на Украйна" е присъдено на началника на Главното управление на разузнаването към украинското министерство на отбраната генерал-лейтенант Кирило Буданов. Отбелязва се, че за лична храброст и героизъм, проявени при защитата на държавния суверенитет и териториалната цялост на Украйна, безкористна служба на украинския народ, началникът на украинското разузнаване е удостоен със званието Герой на Украйна и орден "Златна звезда".

На 8 февруари президентът Зеленски освободи Валери Залужни от поста главнокомандващ на въоръжените сили на Украйна. Вместо него тази длъжност бе дадена на Олександър Сирски - генерал, който през последните две години стана също толкова известен, колкото и предшественика си.

Залужни беше освободен, защото преговаряше със Запада за доставките зад гърба на Министерството на отбраната в Киев, твърди The Times.

Генералът не е предоставил военния си план за 2024 г. и е сметнал заповедите на Зеленски за нереалистични, което според министъра на отбраната Рустем Умеров също е довело до уволнението му.