OffNews.bg

Зеленски към украинците: Победихме тогава, ще победим и сега!

Украинският президент Володимир Зеленски поздрави украинците с Деня на победата над нацизма. Той отбеляза, че сме спечелили тогава, така че ще спечелим и сега.

Видеозапис на поздравлението се появи на страницата на Зеленски в Телеграм.

"Ние се борим за свободата на нашите деца, което означава, че ще победим. Никога няма да забравим какво са направили нашите предци по време на Втората световна война, в която загинаха повече от осем милиона украинци. Съвсем скоро в Украйна ще има два дни на победата. А някои няма да имат нищо. Тогава спечелихме. Сега ще спечелим. А в Крешчатик ще има парад на победата - победата на Украйна!", посочи Зеленски.

Президентът подчерта, че няма нищо по-опасно от коварен враг, но няма и нищо по-отровно от привидния приятел.

"Това са думи на великия украински философ Григорий Сковорода. На 24 февруари разбрахме тази истина, когато един привидно приятел започна война срещу Украйна.

Това не е война на две армии. Това е война на два светогледа. Варвари, които бомбардират музея "Сковорода", и вярват, че ракетите им могат да унищожат нашата философия. Това ги дразни. Тя е чужда за тях. Това ги плаши. Тя се крие във факта, че сме свободни хора, които вървят по свой собствен път. Днес водим война и няма да дадем нито едно късче от земята си на никого. Днес празнуваме Деня на победата над нацизма. И няма да дадем на никого нито частица от нашата история. Гордеем се с нашите предци, които заедно с другите народи от антихитлеристката коалиция победиха нацизма. И няма да позволим на никого да анексира тази победа, няма да позволим тя да бъде присвоена", подчерта Зеленски.

Той отбеляза, че врагът мечтае да откажем да празнуваме 9 май и победата над нацизма, за да може думата "денацификация" да получи своя шанс.

"Милиони украинци се бориха срещу нацизма и изминаха труден и дълъг път. Изгонихме нацистите от Луганск, изгонихме нацистите от Донецк, освободихме Херсон, Мелитопол и Бердянск от окупаторите. Изгонихме нацистите от Ялта, Симферопол, Керч и целия Крим. Те освобождават Мариупол от нацистите. Те прогонват нацистите от цяла Украйна, но изброените от мен градове ни вдъхновяват особено много днес. Те ни дават вяра, че непременно ще прогоним нашествениците от собствената си земя.

В Деня на победата се борим за нова победа. Пътят към нея е труден, но не се съмняваме, че ще спечелим. В какво се състои нашето превъзходство над врага? Ние сме по-умни от една книга. Това е учебник по история на Украйна. Нямаше да познаваме скръбта, ако всички наши врагове можеха да четат и да си правят правилните изводи.

На 24 февруари Русия започва офанзива. Стъпвайки върху същата неравност. Всеки окупатор, който идва на наша земя, стъпва върху тях. Преживяхме различни войни. Но всички имаха един и същ край. Земята ни беше осеяна с куршуми и снаряди, но никой враг не успя да пусне корени тук. Вражески колесници и танкове се движеха по нашите полета, но това никога не даде плод. Вражески стрели и ракети са летели в небето ни, но никой не е успял да затъмни синьото на небето ни. Няма окови, които да сковат свободния ни дух. Никой нашественик не може да пусне корени в нашата свободна земя. Никой нашественик не може да доминира над нашия свободен народ. Рано или късно ще спечелим. Независимо от ордите, независимо от нацизма, независимо от смесицата от първото и второто, какъвто е сегашният враг - ние ще победим, защото това е нашата земя", бе категоричен президентът.

Володимир Зеленски записва обръщението си в Крещатик - мястото, на което на 24 август 2021 г. се проведе парад по случай Деня на независимостта на Украйна.

Президентът не показа кадри от Втората световна война, а в поздравлението си включи кадри от украинския военен парад и полета на Мрия, която бе унищожена от окупаторите.