OffNews.bg

Зеленски има намерение да посети ООН за годишнината от руската инвазия

Украинският президент Володимир Зеленски иска да посети ООН, за да направи обръщение по време на заседание на високо равнище на 193-членното Общо събрание на организацията, насрочено в навечерието на първата годишнина от руската инвазия на 24 февруари 2022 г.

Това съобщи първият зам.-министър на външните работи на Украйна Емине Джапарова, цитирана от Асошиейтед прес и БТА.

В интервю за АП Джапарова посочи, че за подобна визита ще е нужно да са налице редица фактори - на първо място обстановката на бойното поле и предупреждението на украинското разузнаване, че Русия подготвя "много сериозна офанзива за февруари".

"Нашият президент иска да дойде, той има волята и намерението да го направи. Независимо от всичко обаче дали това посещение ще стане факт, ще зависи от положението в областта на сигурността", обобщи тя.

Ако Зеленски отиде в Ню Йорк, това ще е второто му задгранично посещение от началото на войната в Украйна. На 21 декември той направи изненадваща визита във Вашингтон, за да се срещне с най-важните си поддръжници във войната с Русия - президента Джо Байдън и членовете на американския Конгрес, на които благодари за подкрепата и каза, че "противно на всички очаквания" Украйна все още се държи.

Украинският постоянен представител при ООН Сергий Кислиця съобщи, че Общото събрание е насрочило за 23 февруари дебати на високо равнище за войната, които ще бъдат последвани на следващия ден от заседание на Съвета за сигурност на министерско равнище.