OffNews.bg

Защитникът на Киев генерал Олександър Сирски се появи в щаба на фронта в Бахмут

Командващият на Сухопътните войски на ВСУ ген. Олександър Сирски е пристигнал в щаба на батальона, воюващ в Бахмут, съобщи каналът за военни анализи OSINT(Uri) в Туитър. 

The APU Commander of the Eastern Group of Forces, Col. General Oleksandr Syrsky, visited the Battalion HQ for the units fighting in the #Bakhmut AO. Note "S-2" on the computer in first image... #NATOization of APU.#OSINT #UkraineRussiaWar #Ukraine #BoycottCatturd pic.twitter.com/hdt8OLxRsz

— OSINT (Uri) (@UKikaski) February 25, 2023

"В хода на работата командващият Източната група войски генерал-полковник Александър Сирски провери състоянието на нещата в подчинените му подразделения, изслуша доклади на командирите на подразделения по проблемни въпроси, оказа помощ в тяхното решаване и оказа подкрепа на военнослужещите, които мъжествено отблъскват атаките", се казва в бюрократично съобщение на Сухопътните войски на ВСУ. Генералът е благодарил на защитниците на Бахмут, отбелязвайки техния стоизицъм и героизъм и е наградил най-добрите защитници с ценни подаръци.

Блогърите, които работят по открити източници за разузнаване обръщат внимание на лепенката S-2 върху един от екраните на компютрите, което според някои анализатори обозначава отдела за сигурност и разузнаване, отговорен за събирането на информацията какво прави врагът.

????Col. General Oleksandr Syrsky, the commander of Ukrainian Ground Forces, visited Ukrainian HQ in the east and spoke with the commanders of units responsible for the defense of Bakhmut and Lyman area. #UkraineRussiaWar pic.twitter.com/z4CTXVVEfZ

— MilitaryLand.net (@Militarylandnet) February 7, 2023

И руската и украинската страни определят ситуацията в Бахмут като към 25 февруари като изключително сложна. Според телеграм канала „Рибар“ към 13.00 часа в събота северно от Бахмут щурмови отряди на ЧВК „Вагнер“ за извършили „зачистка“ на село Ягодное, населено място, което е под контрола на урскиет сили. Вагнеровци са принудили личния състав на 25-и стрелкови батальон на ВСУ да се оттегли в един от кварталите в район Ступки.

„Вагнер“ твърдят че са влезли и в друго село – Дубово-Васильовка, от която през нощта под прикритието на артилерията са се оттеглили десантчиците на ВСУ. Селото се намира под непрекъснат украински обстрел с помощта на реактивни системи за залпов огън и щурмова авиация, допълва „Рибар“.

Според руския военен анализатор украинските подразделения ускорено подготвят отбранителния рубеж Григоровка – Богдановка – Часов Яр, като в сградите в Часов Яр се оборудват огневи позиции с противотанкови ракетни комплекси.

Това е втората известна визита на Сирски в района на Бахмут. На 9 януари той пристигна в Бахмут и Соледар, а скоро след това стана ясно, че ВСУ се изтегля от Соледар. „Да се надяваме, че днес няма да бъде решено изтегляне от Бахмут“, коментират потребители в социалните мрежи. Германски блогъри спекулират, че президентът Зеленски е наредил на Сирски, да напусне Бахмут, след като руската армия го е обкръжила напълно (ReportWar). Засега няма потвърждения на подобни информации.

Първо специализираните във военни анализи телеграм канали, а след това и руски агенции обявиха, че ВСУ са взривили стената на язовир Северний Ставок между Ягодное и Ступки. Новината беше потвърдена от "Вагнер", УНИАН съобщи за подобни информации с уточнението, че няма потвърждение от Генералния щаб. Според донецките сепаратистки власти водата е заляла жилищни сгради и изби, в които се е укривало цивилното население. Военни блогъри коментират, че взривяването на стената ще забави руснаците в опитите им да превземат Бахмут.

#Russia is complaining that #Ukraine has blown up a dam to prevent the invaders advancing on #Bakhmut (RU: #Artemovsk)

The river is surging now.#StopRussia pic.twitter.com/C2ZuMsgjRf

— Tim White (@TWMCLtd) February 25, 2023