OffNews.bg

Заради френските танкове в Украйна: Русия събори Айфеловата кула в… Самара

Миниатюрно подобие на Айфеловата кула в руския град Самара беше съборено като отговор на решението на Еманюел Макрон Франция да предостави на танкове на Украйна. Самарската Айфелова кула беше една от забележителностите на града и минаваше за звезда на инстаграм, но звездният й статус не попречил на общинските власти да подпишат заповед за унищожаването й. Според Nexta градската администрация буквално приела значението на израза „вражеска държава“.

Демонтажът бил извършен брутално с трактор на 22 януари. Арт обектът се намираше в близост до завод „Електрощит“ в район Красная Глинка. Запис в социалните мрежи показва как тракторът с вдигната кофа тръгва срещу символа на Франция и под викове „Давай, давай, давай“ го поваля.

????Russia responded to Macron's statements about supplying tanks to Ukraine

In the Russian city of Samara a miniature replica of the Eiffel Tower was demolished. The tower was a local landmark, but city administration apparently took the meaning of "unfriendly country" literally. pic.twitter.com/WlxxqapLDo

— NEXTA (@nexta_tv) January 24, 2023

Оригиналът на Айфеловата кула е недостижим блян за голяма част от населението на руската провинция наред с този „и от близо да видя Мона Лиза“, затова като не може Ваня да иде до Айфеловата кула, Айфеловата кула отива при Ваня. Така с цената на градско билетче селфи със символа на Франция, разположен на ул. „Лесков“ 282, могат да си направят жителите на Новосибирск. Айфелова кула има и в Якутия, в гр. Уман в Черкаска област, в анексирания Крим – в Джанкой, в Благовещенск в Амурска област, на ул. „Советская“ в Братск, и във вилно селище Сибтепломаш в същия град в мащаб 1:25.

Айфеловата кула в село южноуралското Париж в Челябинска област влезе на 9-то място в класацията на 10-те най-красиви копия на оригинала през 2014 година, съобщи Франс прес. Самото село е основано през 1842 година в чест на победата над армията на Наполеон, а кулата е построена през 2005 за антена на мобилните оператори.

Кулата във гр. Валдай пък е оцветена в цветовете на руското знаме, а на върха й е монтиран гербът на Русия. Не е без Айфелова кула и Владивосток, нито Калининградският анклав.

Наличието й в Железногорск, Иркутск, Йошкар-Ола (такъв малък Париж в Марий Ел), Кабардинка, Казан, Кропоткин, Москва (няколко), Орел, Санкт Петербург, Толиати, Ярославъл, Челябинск и десетки други, показват, че по честота на срещане Айфеловата кула конкурира паметниците на Ленин и Пушкин и, ако руснаците наистина се разярят, могат да сринат наведнъж хиляди айфелови кули, смятат руски блогъри. По изчисления на един от тях само кулите с височина над 10 метра са вече 57.