OffNews.bg

Заповед № 270. Руската армия застрелва дезертьорите си, бягащи от фронта, твърди военното разузнаване на Украйна

Руските военни командири стрелят по своите войници, бягащи от фронта, става ясно от прихванати от украинското разузнаване телефонни разговори. В разговорите става въпрос за мизерията в руската армия и за разстрела на бягащите от фронта, извършват от специалните служби, съобщи Укринформ.

„Тук не мирише на руска армия.“ – разказва военнослужещ по телефона в разговор с майка си. Обяснява, че е трудно да се напусне позицията, защото ако някой го направи, КГБ-ешниците го настигат и стрелят, а после казват, че го няма.

По думите на военния артилеристите не могат да прицелят оръдието, не се ориентират къде е юг, къде е север. „Трепят своите – има и 200 и 300.“ – допълва военнослужещият. С 200 и 300 на армейския жаргон се обозначават съответно убитите и ранените.

В друг разговор, публикуван от украинското военно разузнаване руски боец разказва на баща си за използването на забранените фосфорни боеприпаси от руската армия за обстрел на украински селища.

Стрелбата в гърба на дезертьорите не е нещо ново за руската армия. Ветераните от Червената армия от времето на Втората световна война и днес потръпват при споменаването на Приказ 270, заповед № 270 „За отговорността на военнослужещите за сдаване в плен и за изоставяне на оръжие в ръцете на врага.“ на Ставката на Върховното Главно командване на Червената Армия от 16 август 1941 година, подписана от Сталин.

С тази заповед Сталин заповядва всички командири и политически работници, които по време на битка късат отличителните си знаци и дезертират в тила или се предават на врага, се считат за злонамерени дезертьори, чиито семейства подлежат на арест като семейства на дезертьори, които са нарушили клетвата и са предали своите роден край. Освен това Йосиф Висарионович задължава всички висши командири и комисари да разстрелват подобни дезертьори на място. Според т. 2 от заповедта ако някой попадне в обкръжение, трябва да се бие до последва възможност. Ако някой реши да се предаде, да бъде унищожен с всички средства – наземни и въздушни, а семействата им да бъдат лишени от привилегии и помощи.