OffNews.bg

Заличават българския клуб в Охрид, защото носи името на цар Борис Трети

Македонският министър на правосъдието Кренар Лога подписа документите за заличаване на сдружението "Цар Борис Трети" в Охрид.

Формално Лога е потвърдил отрицателното становище на "Комисията за използване на личните имена в наименованията на сдружения и фондации" за името Цар Борис Трети. 

Според становището на комисията "назоваването на сдружението с такова име предизвиква напрежение и нетърпимост в цялото македонско общество, той (Цар Борис Трети) е отговорен за престъпления, извършени по време на българската окупация на Македония през Втората световна война, по време на която са ликвидирани стотици граждани".

Така сдружението за утвърждаване на културните ценности на македонските българи "Цар Борис Трети" в Охрид ще бъде заличено от Централния регистър на Северна Македония.

През подобна процедура - съгласно промените в Закона за сдруженията и фондациите - премина и сдружението „Иван Михайлов” в Битоля, което вече е заличено от Централния регистър.

Сдружението за утвърждаване на културните ценности на македонските българи „Цар Борис Трети” в Охрид беше регистрирано на 17 ноември 2021 г.

Откриването на помещението на сдружението беше съпроводено от протести. По клуба беше стреляно, хвърляха камъни. През януари секретарят на сдружението Християн Пендиков беше пребит.