OffNews.bg

Захарова: Русия си запазва правото на отговор при изтегляне на САЩ от ядреното споразумение

Русия си запазва правото да вземе ответни мерки при окончателното изтегляне на САЩ от Договора за ликвидиране на ракетите със среден и малък обсег, заяви говорителката на руското външно министерство Мария Захарова, цитирана от ТАСС и БТА.

Ако Съединените щати в крайна сметка окончателно се изтеглят от договора, "Москва си запазва правото на съответна реакция и ответни действия", посочи Захарова в предаване на телевизия Росия-1.

САЩ обявиха по-рано днес, че се оттеглят от участието си в договора за контрол на ядреното въоръжение с Русия, който функционира от десетилетия, а като причина беше посочено, че Москва е нарушила договора. САЩ прекратяват задълженията си от 2 февруари, но самото оттегляне ще отнеме след 6 месеца.

Решението на САЩ беше подкрепено от НАТО.

Излизането от договора е част от националната стратегия на Вашингтон за отказ от много поети международно-правни задължения в различни сфери, изтъкна Захарова и даде за пример отказа на САЩ от Договора за противоракетната отбрана, от екологични или хуманитарни задължения, каквито са имали например в ЮНЕСКО, както и от търговско-икономически и финансови задължения.