OffNews.bg

Захарова коментира думите на Столтенберг за ползване на оръжие срещу руска територия

Говорителят на руското Външно министерство Мария Захарова коментира призива на генералния секретар на НАТО Йенс Столтенберг на Украйна да бъде позволено да ползва дарени от съюзници оръжия за легитимни военни цели на територията на Русия.

В коментара си Захарова се обръща към участниците в предстоящата конференция, посветена на Украйна, в швейцарския град Бюргенщок на 15 и 16 юни.

"За поканените на уж мирната конференция в Швейцария е полезно да знаят за призива на генералния секретар на НАТО Йенс Столтенберг за премахване на ограниченията върху украинските удари срещу Руската федерация", заявява Мария Захарова. На срещата в Швейцария се очакват около 160 делегации, но сред тях няма да има руска.

"Мисля, че е дошло времето съюзниците да обмислят дали да не отменят някои от ограниченията, които са наложили върху използването на оръжията, които са дарили на Украйна. Да се отнема на Украйна възможността да използва тези оръжия срещу легитимни военни цели на руска територия силно затруднява защитата ѝ", каза Столтенберг в интервю за сп. "Економист", като напомни, че се водят боеве в Харковска област.

Руският президент Владимир Путин каза, че Москва няма да поиска да участва в конференцията, ако не е желана там. Според руския външен министър Сергей Лавров провеждането на това събитие е „път към нищото“, предава руската информационна агенция ТАСС. В същото време Руската федерация многократно е подчертавала, че Москва никога не е отказвала мирно разрешаване на конфликта с Киев, допълва агенцията.