OffNews.bg

За ужас на Путин: Байдън и Си се разбраха да си подобрят отношенията

Китайският лидер Си Дзинпин и президентът на САЩ Джо Байдън се срещнаха за дългоочакван разговор в Бали, където започна срещата на върха на държавите от Г-20.

Агенция Ройтерс посочва, че отношенията между двете страни са на най-ниското си ниво от десетилетия насам и че помрачени от разногласия по различни въпроси - от Тайван до търговията.

В началото на срещата двамата лидери се усмихнаха и си стиснаха ръцете пред множество китайски и американски знамена.

Байдън заяви, че желае да запази отворени линиите за комуникация на лично и национално ниво.

"Като лидери на нашите две страни вярвам, че споделяме отговорността да покажем, че Китай и Съединените щати могат да се справят с различията си, да предотвратят превръщането на конкуренцията в конфликт и да намерят начини да работят заедно по неотложни глобални въпроси, които изискват нашето взаимно сътрудничество", каза Байдън.

Той спомена и проблемите с изменението на климата и продоволствената несигурност в света.

От своя страна Си Дзинпин заяви, че отношенията между двете страни не отговарят на световните очаквания.

"Затова трябва да определим правилния курс за отношенията между Китай и САЩ. Трябва да намерим правилната посока за двустранните отношения и да ги изведем на ново ниво", заяви Си.

"Светът очаква Китай и САЩ да регулират отношенията си по подходящ начин", каза той и добави, че очаква с нетърпение да работи с Байдън, за да се върнат отношенията в правилната посока.

Очакваните теми на разговорите между двамата бяха за Тайван, Украйна и ядрените амбиции на Северна Корея.

След посещението на председателя на Камарата на представителите на САЩ Нанси Пелоси в Тайван напрежението между Китай и Тайван нарасна. Пекин проведе военни учения край бреговете на частично признатата държава, а Тайван ги нарече симулиция на атака. В отговор на посещението на Пелоси Китай прекрати военния и климатичния диалог със САЩ и наложи санкции на Пелоси и семейството ѝ.

По-рано китайският премиер Ли Къцян подчерта "безотговорността" на ядрените заплахи по време на срещата на върха в Камбоджа, като заяви, че Китай не харесва ядрената реторика на стратегическия си партньор Русия.

Срещата на върха на Г-20 ще се проведе на 15-16 ноември. В навечерието на събитието Индонезия обяви, че лидерите на 17 държави са потвърдили участието си.

Украинският президент Володимир Зеленски планира да участва в срещата на върха, най-вероятно в онлайн формат.

Русия изпрати външния си министър Сергей Лавров на срещата на върха вместо Путин.

Великобритания и Европейският съюз ще пренебрегнат руския външен министър и ще призоват съюзниците си да напуснат конференцията, докато руската делегация говори.